Одгледување на лешник од сортата “Ран Трапезундски”

Вести Совети

Лешникот се користи за да го нахрани човекот уште од античко време. Неговите плодови се многу квалитетни и претставуваат висококалорична храна.

 

Тие се богати со масти, протеини, минерални соли и витамини.

Лешниците може да се користат како анти-ерозивна култура.

Плодовите се лесни за чување.
Со добра агротехника, приносите по грмушка може да достигнуваат и до 10 кг.

Насадите се користат околу 40-45 години.

Ран Трапезундски е сорта создадена во Турција.
Зрее до 15-ти август.
Плодовите се мали до средни, овално заоблени со препознатлив врв.

Опрашувач : Римски

Лушпата е со темно кафеава боја, тенка и лесно кршлива.

Јатката е овална и многу вкусна.

Приносот е 59%. т.е од 1 кг со лушпа 590 гр е плод.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *