Одржување на зеленчук во земја

Вести Градинарство Совети


Со цел некои зеленчуци да бидат зачувани  за употреба во зима, тие можат да бидат поставени во трапови.

Коренестиот зеленчук најдобро се сочува во трапови.  Екстракцијата треба да се направи за време на суви времиња со цел да се задржат што е можно помалку почва и влага на корените што се чуваат во траповите. Сувите и чисти плодови се помалку расипани. При изборот на место за изработка на скалилата, треба да се избере сува и исцедена површина. 

Без оглед во каков трап треба да се направи, важно е вентилацијата да биде задолжителна. Плодовите од корен се живи делови од растението што дишат, ослободуваат јаглерод диоксид и топлина и користат кислород за да горат шеќерот и скробот, со што се одржува живот, и затоа мора да се обезбеди проток на воздух.

Поклопениот со земја, трап, е ископан канал широк 50 – 100 см и длабочина од 35 – 100 см, со должина до 10 метри по желба. Зеленчук се става во него. Ако морковите се совпаѓаат, тогаш помеѓу секој слој на корен треба да се постави слој на умерено влажен песок за да се спречи испарувањето на водата, ширење на болести и прегревање во стапицата. Оваа комплексна дупка-трап, е покриена со слама.

Површинскиот трап е всушност надземен куп чија ширина може да биде 150 – 200 см, висина 75 – 120 см и должина 10 – 20 m. Комплексните корени се покриени со слој од слама и почва. Стапката на трапот е поподложна на варијации на надворешните температури, а трајноста на зеленчукот е помала. И двата отвори се вентилираат на ист начин. На дното на скалилата се поставува хоризонтална цевка за вентилација и се поставува вертикална цевка за вентилација на секои два метра. Различни материјали може да се користат за цевки, на пр. стебла од сончоглед, стебла од пченка, штици и др. Кога температурата во трапот се искачи на + 5 ° C, трапот се отвора и се користи зеленчук.  Зеленчукот во трапот може да се чува до крајот на март.

За да го задржите зеленчукот во браздите, теренот мора да биде јасен и благо наведнат. Служи за помала количина зеленчук. Во бразда со големина од 50 х 50 см, се ставаат 30 – 40 кг зеленчук на м2. Зеленчукот е покриен со слој од слама и земја. Недостаток е што не може да се вентилира. Главно се користи за зачувување на коренови култури.

„Современо Земјоделство“

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *