Генералното собрание на ОН ја прогласи 2021 година за година на овошје и зеленчук. Целта е да се обединат производителите и потрошувачите со цел да се трансформира системот за храна.
Според Организацијата на ОН за храна и земјоделство, IYFV 2021 е единствена можност да се подигне свеста за важната улога на овошјето и зеленчукот во исхраната, важноста на здравјето и безбедноста на храната и во постигнувањето на целите за одржлив развој.
„Ние мора да се обединиме за да обезбедиме храна со висока вредност да достигне најранлива, а никој да не остави зад себе“, рече Marčela Vilareal , директор за партнерства и соработка на ОН во ФАО.
,Helena Leurent, извршен директор на партнерот на ФАО, Consumers International , додаде дека е важно да се гледаат потрошувачите не само како крајни корисници на производи, туку и како активни партнери во промената на целиот систем за производство и снабдување.
Andre Leu, амбасадор на меѓународната организација IFOAM Organics International, рече дека со оглед на реалноста на климатските промени, вклучувајќи ги сушите и крајните поплави, адаптацијата и еластичноста на производството сега се неопходни.
– Со враќање на органската материја во почвата, можеме да ја зголемиме неговата способност да ја апсорбира вишокот вода и да ја задржиме.Кога влегувате во сушни периоди, тогаш тие почви се поотпорни на суша. Во просек, овие култури ќе дадат 30% поголем принос отколку земјиштето со малку органска материја. На тој начин ги задржуваме земјоделците .
Според Vilareal, клучен момент во Меѓународната година на овошје и зеленчук ќе биде самитот за храна на ОН што ќе се одржи на есен. Целта на настанот е да понуди платформа за поамбициозни активности, иновативни решенија и планови за трансформација на системите за храна.
“Современо Земјоделство”