Овие се исклучително важни февруарски совети за работа во пчеларникот

Вести Пчеларство Совети

Топлата зима без снег оваа година им донесе многу проблеми на лозарите, овоштарите и пчеларите. Иако се чини нелогично, пчелите јадат повеќе за време на топлите, благи зими отколку кога е студено. Во потоплите денови, тие ја напуштаат кошницата во потрага по храна и потрошена енергија, затоа што во природата сè уште нема. Од друга страна, кога е студено, тие се заедно во кластер, делат топлина и согоруваат помалку енергија. Ако топлите денови продолжат, пчелите ќе трошат повеќе енергија, па затоа треба редовно да се проверуваат за доволно храна за да не бидат изгладнети.


Февруари е исклучително важен месец за пчелари, бидејќи тоа е период кога матицата  положува најмногу јајца. Во посилните пчелни друштва, таа дава во просек околу 200 јајца на ден. Во центарот на гнездото каде е леглото, во овој период од годината, температурата е околу 35 ° C, што треба да се одржи на тоа ниво. Од ден на ден, се појавуваат поголем број на млади пчели од леглото, кои ги оставила  матицата во јануари, кои се собираат околу неа и ја хранат интензивно со матичен млеч. Сепак, не е добро кога има премногу пчели, бидејќи таквото општество бара одржување на постојана температура и добра микроклима во гнездото, што дополнително ги исцрпува пчелите и прави недоволно да  се  храни леглото во текот на пролетта.
И додека потрошувачката на храна е ограничена до јануари, таа станува  поинтензивна од февруари и мора да биде со подобар квалитет. Потребно е редовно да се проверува, за да се обезбеди кошниците  да имаат добра вентилација и доволно храна. Ако пчелите се хранат  на саќе, тоа е знак дека тие немаат храна и е  неопходно  додавање пити и рамки со мед. За оваа работа треба да изберат поубави и потопли денови кога температурата достигнува 14 степени. Кога ја работите оваа работа, кошницата треба да се чува што е можно помалку  отворена за да не се предизвика студ за леглото, што може да го забави развојот.
Обрнете особено внимание на количината на трошки од паднат восок, бидејќи ова му кажува на пчеларот колку храна се троши и колку треба да додаде.

Кога да додадете погача?
Повеќето пчелари сметаат дека е добро да се додаде  во февруари за да се држат пчелите поцврсти заедно во кошницата, поврзувајќи го врвот на рамките со добиточната храна. Втората половина на февруари е најдобро време за додавање погача затоа што го стимулира пчелното семејство да работи поинтензивно. Сепак, останува правилото дека не  треба да се вознемируваат пчелите и што помалку да  се отвара кошницата. Ако пчелите се шетаат на предната страна од кошницата и ги тресат крилјата создавајќи специфичен звук, ова е знак дека пчелното  семејство  е со намалена  храна.

Пчелите треба да се чистат во текот на февруари. За пчеларите тоа е мал труд и за пчелите голема помош. Ако подот е чист со многу малку или без мртви пчели, тоа укажува на тоа дека станува збор за силна и здрава заедница на пчели со изразени хигиенски навики. Ако има многу мртви пчели на подот (две или повеќе раце), примерок со пчели мора да се испрати во лабораторија за испитување.
Силата на пчелното семејство во текот на февруари директно зависи од подготовките за зима. За посилно пчелно семејство  подобро е да се хранат  во текот на август, така што подоцна младите зимски пчели добиени од вакво легло се со висок квалитет, витални.  Вентилацијата, што е многу важна во кошницата во овој период, исто така треба да се провери. Имено, ако кошницата е претежно влажна, пчелите ќе реагираат со поголема потрошувачка на храна што доведува до пораст на температурата во семејството, кралицата почнува поинтензивно да лежи јајца, така што пчелите трошат повеќе енергија за да го негуваат ѓубрето. Исто така, треба да се потсетиме дека постарите, тригодишни матици  во зима почесто умираат од помладите.
Во текот на февруари, за време на релативно убавите зимски денови, е вистинско време да ги дезинфицирате кошниците и опремата , трим рамките, опремата за поправка, да подготвите колектори на полен, како и сончева топилница за восоци, поставени пијалоци за пчели … ако  се отворени во јануари во февруари треба да бидат затворени и, доколку е потребно, дополнително да се затоплат заради поголемата површина на легло. Поради зголемувањето на леглото и младите пчели, потрошувачката на мед е исто така поголема, што во февруари е 2,5 до 3 кг за просечната пчелно  семејство.

“Современо Земјоделство”

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *