Битола со свој пункт за скрининг на корона вирусот

2.Побарана е сосласност од СВР Битола општината да добие дозвола да преземе мерки, сите возила кои влегуваат во градот да поминат преку „дезинфекционо корито“.

Share
Прочитај повеќе

АХВ: 5 чекори до побезбедна храна

Мијте ги рацете пред земање на храната и во текот на нејзината подготовка. Мијте ги рацете после одење во тоалет. Одржувајте ги чисти сите површини и опремата која ја користите за подготовка на храната. Заштитете го просторот на кујната и самата храна од инсекти, штетници и други животни.

Share
Прочитај повеќе

17,9% од заразените со корона вирус не покажуваат никакви симптоми

Двете истражувања посочуваат на тоа дека многу луѓе се шетаат надвор несвесни дека го носат вирусот во себе и дека потенцијално го пренесуваат на други. Тоа значи дека само затоа што се чувствувате добро, не значи дека треба да излезете надвор и да ја ширите заразата, нагласува Forbes.

Share
Прочитај повеќе

Димковски: Земјоделците да ги почитуваат препораките на Владата за коронавирусот, се следи состојбата со извозот на јагниња, целата прехранбена индустрија е мобилизирана и нема простор за паника

-Се наоѓаме во вонредна состојба, но тоа не значи дека треба да сопрат земјоделските активности и работата на министерството и другите надлежни институции во делот на сервисирање на услугите кон земјоделците. Платежната агенција и во овој период како и досега, продолжува со редовна исплата на субвенции, истакна Димковски.

Share
Прочитај повеќе

АХВ: Препораки за купување на храна во време на пандемија од Корона вирус

Задолжително направете визуелен преглед на амбалажата или производот, односно проверете дали амбалажата е оштетена и проверете ги органолептичките својства.

Share
Прочитај повеќе

ЈП Стрежево без надоместок ќе испорачува технолошка вода и донира 1000 маски и 1000 ракавици

Јавното претпријатие “Стрежево” – Битола со цел да даде што поголем придонес во борбата против ширењето на вирусот Ковид 19 во нашата земја, во еден исклучително тежок период на глобално ниво, период кога хигиената и користењето на водата претставува основна превенција за заштита од зарази, се одлучи да започне со бесплатна испорака на технолошка вода, првенствено за потребите на комуналните претпријатија на општините кои гравитираат кон хидросистемот “Стрежево”, односно општините Битола, Новаци и Могила.

Share
Прочитај повеќе

Сите одлуки и заклучоци од одржаната 23 седница на Владата на РСМ

Се задолжува Министерството за земјоделство шумарство и водостопанство да оствари работна средба со здруженијата на сточари и Федерацијата на фармери, во врска со извозот на јагниња, како и утврдување на мерки што треба да се преземат во овој период.“

Share
Прочитај повеќе

АХВ: На целата територија на земјава, забранета е работата на добиточните пазари и собирните центри

Движењето на пратки со животни може да се врши само ако животните се правилно идентификувани и придружени со валиден сертификат за здравствена состојба на животните и со документ со кој се потврдува безбедноста на храната со која се тие хранети.

Share
Прочитај повеќе

ФАО: Нема докази дека добитокот и домашните миленици можат да го пренесат корона вирусот (COVID-19) на луѓето

ФАО континуирано ги следи и споделува информациите за состојбата со корона вирусот на глобално ниво и ги координира активностите за превенција, подготвеност и откривање кај животните во соработка со СЗО и ОИЕ, по принципот на единствен здравствен пристап One Health.

Share
Прочитај повеќе

Исплатени над 98 милиони денари за субвенции за произведено и предадено млеко

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, денеска исплати над 98 милиони денари на сметките на 5.698 сточари за субвенции  произведено и предадено кравјо, овчо и козјо млеко.  

Share
Прочитај повеќе