ПАЛАМИДА – Тежок плевел што тешко се контролира

Вести Градинарство Овоштарство Полјоделство Совети

Дали знаете што имаат заедничко сите земјоделци, без разлика дали се лозари,  или одгледувачи на овошје? Плевел! Во справувањето со овие досадни и тешки растенија што можат значително да ги намалат приносите на земјоделските култури, повеќето посегнуваат кон разни видови хербициди. Сепак, земјоделците честопати се во дилема за тоа кој лек е најефикасен против одредено плевелно растение.

Што е Паламида?
Паламида (Cirsium arvense) е растение за плевел кое потекнува од Европа и северна Азија, но сега е распространето низ целиот свет. Расте на плодно земјиште, обработливо земјиште, овоштарници, неземјоделско земјиште … Паламида е вообичаено, цврст и штетен плевел кој густо расте и може да делува негативно врз насадена култура. Тоа е повеќегодишно растение долго 30 до 160 сантиметри. Има многу силен коренов систем со пупки од кои се развиваат надземните израстоци.
На квадратен метар може да се најдат повеќе од 500 коренови пупки, кои можат да дадат нови растенија. Дрвото е исправено и разгрането, а за кратко време може да се развие и оплодува. Листовите се наизменични, поделени, имаат боцки. Цвета во пролет и есен, и произведува до 40,000 семиња предизвикани од ветер кои можат да стигнат далеку. Свежи семиња никнуваат во есен.
Паламида има исклучително силен корен . Коренот се користи и за вегетативно размножување затоа што може да се развијат нови растенија од секоја пупка. Горенаведениот дел може да порасне до 150 см во висина,  дрвото  исправено и разгрането, лисјата со боцки, додека цветот е розов. Покрај тоа што е досаден и силен плевел што е тешко да се уништи механички, или со хемиски средства, паламидата е исто така домаќин на инсекти,  и габични заболувања, така што може да предизвика голема штета на земјоделските култури , зеленчукот и овоштарниците.
Ова растение, може да предизвика штета ако животните ненамерно го јадат, предизвикувајќи повреда на устата на животното. Треба да се нагласи дека голем број хербициди не делуваат на паламидата или имаат слаб и полу ефект.

Кога да се третира овој плевел?
Експертите велат дека паламидата  треба да се третира со хемикалии во рана фаза на раст кога има два до четири лисја, затоа што колку е постаро растението, толку е помала ефикасноста .
Уништувањето  на паламидата после сеидба и пред појавата на култивираната култура е многу честа кај обработливите култури, но треба да се внимава да се добие третман веднаш по сеидбата, или два до три дена подоцна. Причината? Ако врне дожд и хербицидот се воведе во земјата во која културата почнува  да ‘рти, семето на  култура е целосно уништено. За овие третмани, се користат хербициди на активна супстанција глифосат, додека хербициди на активни состојки на дикамба, може да се користат за пченка. Паламидата може да се уништи  дури и откако ќе никне културата, но експертите препорачуваат да внимавате која култура ја садите затоа што секоја  бара различен третман.
Кога станува збор за пченка, третманот се спроведува во фаза на одгледување пченка од два до четири лисја и потоа користете хербициди засновани на активната супстанција дикамба, 2,4 Д, клопиралид, сулкотрион, темботрион и други …
Контролата на паламидата во сојата е многу тешка и комплицирана и обично не може целосно да се реши за време на вегетацијата на земјоделските култури.

Уништувањето на паламид во сончоглед дава најдобри резултати после сеидба и пред да никне, а се препорачува да се користат хербициди засновани на активната супстанција флурохлорид со доза од 2,5-3 л / ха. Треба да се напомене дека сончогледот е толерантен кон трибенуронометил и хибриди на имидазолинон-РИМИ, така што со овие хербициди треба да се третира со паламидата, а резултатите се задоволувачки.

Кога станува збор за шеќерна репка, сузбивањето на паламидата е можно само со активни хербициди засновани на супстанции клопиралид на два третмани 0,6 l / ha.
Експертите велат дека е неопходно да се избегнат парцели со паламида за садење зеленчук, а доколку немате друг избор, тогаш е подобро да избегнувате употреба на хербициди кои навлегуваат во почвата, туку да го отстраните овој плевел механички.

„Современо Земјоделство“

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *