Педесет земјоделци се обучуваат за примена на современи агроеколошки мерки

Вести Полјоделство

Педесет грантисти, кои учествуваат во проектот „Управување со сливот на река Струмица“, се обучуваат на терен за примена на современи агроеколошки мерки.

-На овие обуки експерти од областа на овоштарството, градинарство, почви, наводнување и заштита им даваат стручни совети на земјоделските производители со цел подобрување на квалитетот на земјоделските производи и приносот со истовремено намалување на трошоците за нивно производство и секако заштита на животната средина, информираат од Центарот за развој на Југоисточниот плански регион.

Педесетте грантисти добија поединечен грант во износ од пет илјади евра, а проектот го спроведува Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) во партнерство со Центарот за развој на Југоисточниот плански регион, општините од сливот и други релевантни институции, а е финансиран од Швајцарската агенција за развој и соработка.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *