Прскање на овошките во зима

Вести Овоштарство Совети

Одамна се сметаше дека  најдобро решение за прскање на овошките во  зима е со бакар и минерално масло , но научните и инженерските кругови дошле до различен заклучок. Зголемените предизвици при производство на поквалитетни производи од една страна и поевтини производи од друга страна наметнаа ново решение во овој поглед за заштита на овошните култури. Бакарот се користи со децении и неговото таложење во почва има многу негативни ефекти врз здравјето на растенијата. Од друга страна минералното масло во количини кои се ефикасни во сузбивањето на облиците на штетници (што е 30 литри масло на акри) е ставка чијашто економска одржливост е доведена во прашање. Од друга страна, сулфурот и вар се меѓу најевтините средства за заштита на растенијата и тие се исто така ефикасни.


Хемиските компании повеќе го  потенцираат  прскањето со бакар и масни препарати  бидејки имаат  профит од продажбата, но прскањето  со  сулфур и вар  е доста  ефикасно и поевтино.Затоа, се препорачува употреба на супа од сулфур и  вар, за третман на овошни видови на почетокот на сезоната на растење во наредната сезона.


Да потсетиме, сулфурот делува и во контакт со пареата врз  штетниците (пред се вошки и грини) и заболувања на растенија, додека варот  има функција на фиксирање на сулфурот    на површината на растението. Исто така, варот  го проширува дејството на сулфурот и го прави нетоксичен за растението. Она што е интересно е дека поновите истражувања покажаа дека варот  дејствува како силен контакт фунгицид и бактерицид. Општа препорака е за сите овошни видови да се  нанесат 18 кг сулфур во прав и 10 кг гасена вар на 1000 литри течност во фаза на пукање на пупка. Најдобрата подготовка на оваа смеса се состои во првото вриење со мала количина на вода  со постепено додавање на сулфур во прав, и само откако ќе се излади се  додава  остатокот од водата и потоа се
користи. Многу е важно да се обработи низ газа за да  се  спречи  затнување на прскалката.
Кога станува збор за количината на течност за прскање по потрошен хектар, правилото е следно: Треба да се користат минимум 500 литри за секој метар . Во превод, младите овоштарници се третираат со 500, а со полнолетни овоштарници, како и со оние со намален систем на сечење и голема крошна, до 1500 литри течност по акри. Треба да се нагласи дека секое дрво треба темелно да се искапи за време на третманот.
Ако третманот се започне рано, постои можност за можни врнежи да го отстранат препаратот од растението и на тој начин да нема ефект, а ако пупката е одложена и веќе пукната, оваа смеса може да го изгори новото растително зелено ткиво. Вистинскиот момент за прскање е во  фаза на  создавање на пупка. За време на сезоната на растење, оваа мешавина може да се користи  превентивно и како фунгицид за повеќето габични инфекции, но како разредена концентрација.

“Современо  Земјоделство”

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *