Ракија од малини? Да, и тоа е можно!

Вести Лозарство Овоштарство Совети

Домаќинството Јовановиќ, долго време се занимава со печење ракија, конкретно со традиционалната ракија од слива. Меѓутоа , оваа година, од  првите малини протече и првата ракија.

– Покрај нашата задолжителна и далеку препознатлива ракија од сливи, јас печев ракија направена од сите видови овошје што успева кај нас. Дури и од неколку видови јужно овошје, сите од љубопитност, да видиме каква е. Годинава за прв пат печев ракија од капина и малина. Тоа е многу едноставен процес, но мислам дека нема смисла да се работи на поголеми количини. Аромата и квалитетот на добиената ракија не ми беше по вкус, очекував многу повеќе. Оние кои имаа можност да ја испробаат оваа ракија не се согласуваат со мене, тие велат дека е добра, вели Јовановиќ.

Домаќинот открива процес на подготовка на оваа ракија:

– Ставив 70 килограми ферментирана капина во тенџере, потоа додавам 10 килограми шеќер растопен во 30 литри топла вода и потоа сето тоа добро се меша .Ферментацијата започнува веднаш по мешањето. По три недели смесата оди во котел и почнува да се пече (дестилира). Еден котел со таков состав произведе 18 литри ракија. Истата постапка се користи за подготовка на малина, црница, јагода, банана.

Сепак традиционалната ракија од слива не може да се замени со нови видови на ракија и дека тие можат да се  прават но во помали количини.

“Современо Земјоделство”

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *