Режење на органски овоштарник

Вести Органско производство Совети

Органските овошки не смее да се режат на памет.

Подобро да не се режат отколку да се орежат погрешно.

Погрижете се ножичките за резидба Ви бидат остри. Ако не се, наострете ги !

За да ги избегнете болестите, направете дезинфекција со 90% алкохол.

Изрежаните делови правилно одстранете ги, за да не се шират болести на здрави делови.

Овошките се режат само во време на биолошко мирување од паѓање на листот до потерување на папките.

Вистинското време е кон крајот на зимата пред започнување на движењето на соковите.Тогаш сеуште не постои лисна маса и затоа е полесно да се изврши резидбата.

Автор: Иван Стојанов за Современо Земјоделство

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *