Кога се сее одреден зеленчук, добро е да знаете како да го одгледувате и кога ќе биде првата жетва. Ротквицата е зеленчук што не е толку баран, а првата жетва доаѓа многу брзо, за триесет дена.
Растението толерира умерено топла и влажна клима. Таа е многу отпорна на студ и температура до -6 Целзиусови степени. Сепак, има два проблеми со сеидба на кои треба да внимавате. Ако посеете ротквица многу рано, продолжено дејство и ниските температури предизвикуваат да никне пред да се формира задебелениот дел од стеблото помеѓу коренот и котиледонскиот лист што се користи за исхрана. Истото може да се случи ако го посеете во доцна пролетна сеидба, кога денот е подолг од 12 часа, со намалување на влажноста и почвата и покачени температури.
Ротквицата потоа создава цветни стебла, а со тоа ја нарушува структурата на хипокотилот, кој станува мек, сув и со различен вкус. Најдобро време за одгледување ротквици е март, април и септември. Барањата потоа се задоволителни, температура од 16 ° C и висока влажност. Ротквицата има многу кратка вегетација и, доколку условите се поволни, може да се берат по 30 дена.
„Современо земјоделство“