Се за одгледување на грав

Вести Градинарство Совети

Гравот е најважната растителна култура во исхраната на човекот затоа што има голема содржина на протеини, голем број аминокиселини и голема хранлива вредност.


Освен морфолошките разлики, со кои ги класифицираме како ниски и високи видови, гравот го делиме на мешунки и зрна. Ова значи дека некои квалитети во исхраната на луѓето почесто се користат како зрна  во зрела состојба, додека многу квалитети се користат за јадење во форма на млади парчиња. Гравот исто така се користи како жито кога грав не се бере на време, па тие стануваат премногу стари, добиваат многу пулпа и ја губат својата технолошка вредност. Потоа, на парчињата им се дозволува да созреат физиолошки и потоа можат да се користат за исхрана или понатамошна репродукција.

Грав со нормална влага лесно се чува во наједноставните магацини, нема никакви тешкотии во транспортот и лесно се транспортира до точка на потрошувачка или преработка. Исто така, лесно се обработува како индустриски подготвен готов оброк, консумиран на многу начини како многу вкусна храна. Подеднакво, гравот е многу добра култура за сите други видови земјоделски растенија, затоа што  гравот ја остава почвата збогатена со азот по бербата.
Гравот расте најдобро на подлабоки почви од трошлива структура, слабо кисела до неутрална почва. Има прилично долг корен, со малку густи секундарни корени. Ја сака почвата богата со органска материја, со поволен капацитет на воздух и вода. Одлични предгодишни култури се компири, домати, зелка, житарки, и не се препорачува да се сее грав на почва директно оплодена со ѓубриво. Потребна е длабока есенска бразда со орање од 500 кг / ха НПК 10:30:20 на основно ѓубрење. Гравот е многу чувствителен на студ, па затоа се сее кога ќе помине опасноста од доцните пролетни мразови. Без оглед на високата енергија на ртење на семето, треба да се сее кога топлината се искачува на 10 ° C. Затоа, грав обично се сее на почетокот на мај. Непосредно пред да сее 250 кг / ха НПК 15:15:15 треба да се додаде како почетно ѓубрење.

Сеидбата е најважниот технолошки процес. Затоа, мора да се внимава во однос на длабочината на сеење и бројот на посеано семе. Корисната вредност на семето мора да се пресмета одделно за секоја одлика, бидејќи апсолутната тежина на семе варира помеѓу 250 и 700 гр за секоја особина. Скапите семиња не треба да се расфрлаат. Премногу семе ја зголемува цената на семето и цената на опаѓање за да се добие вистинскиот сет на растенија во вегетацијата. Иако не е предвидено со закон, препорачливо е да сее семе, третирано со соодветни фунгициди, за контрола на одредени болести. За ниски својства, се препорачуваат 400.000 растенија / ха (растојание од ред од 50 см и растојание од семе од 5 см). Обично се сее 100 кг / ха (во зависност од употребливата вредност на семето).  Мешунките од грав се технолошки зрели шеесет дена по сеидбата. Ова е почеток на собирање на парчиња. Лушпите од грав доаѓаат во физиолошки созревање 40 дена по цветањето.

„Современо Земјоделство“

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *