Со измените во Законот за вино се воведуваат нови производи

Вести Винотека Лозарство Совети

– Со измените во Законот за вино се воведуваат нови видови на производи како органско или ароматизирано вино и многу други продукти согласно на регулативата на ЕУ.  Ова го соопшти министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, кој во саботата беше на средбата со лозарите и преработувачите на грозје во Кавадарци.

 

-Од особен интерес за малите капацитети, за зголемувањето на производството на вино, особено кај оние бутик или семејни винарии, во измените веќе стои дека малите винарии нема да има потреба да вработуваат енолог, туку може и со ангажирање со соодветен договор. Тоа е едно од барањата кои ги прифативме. Кај производителите физички лица, не мора да бидат со соодветно високо образование, како што се бараше досега, туку може да имаат средно земјоделско училиште. Со низа измени ги поттикнуваме – производството на физичките лица кои можат да се регистрираат и да продаваат и малите винарии. Ќе се зголеми целокупното производство, извозот, ангажираноста. Нашата земја располага со одлични потенцијали и затоа се решивме на храбри измени. Ги претставивме измените кои се заокружени и се во процедура. Тие се во интерес на лозарите, нагласи министерот.

Тој рече дека овие измени се усогласени со сите засегнати страни. Ова е Влада, додаде, која досега по секој еден основ креираше мерки и политики кои се насочуваат на враќање на парите назад кон граѓаните, кон лозарите.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *