Состојбата на понудата, побарувачката и залихите на глобалниот пазар на житарки

Вести

Според извештајот за понудата и побарувачката на пазарот на житарки на Организацијата на ООН за храна и земјоделство (ФАО), трета година по ред се очекува зголемено глобално производство. Бербата на некои посеви на зимска пченица веќе започна во некои земји од северната хемисфера, а сегашната состојба укажува на малку подобри изгледи отколку што се очекуваше претходно, со што прелиминарната прогноза за нејзинотоо глобално производство се зголеми на 758 милиони тони.

Во ЕУ се предвидува нагло зголемување на производството на 137 милиони тони, поради поголемата посеана површина и поволните услови за зимската пченица, се предвидуваат добри приноси. Слична е ситуацијата и во Велика Британија, каде што се очекува производство на пченица од 14 милиони тони.

Меѓутоа, во Руската Федерација, и покрај дождовите што го ублажија недостатокот на влага, студот во февруари и недостатокот на снег може да влијаат на приносот, а се очекуваат 79 милиони тони. Во Украина, изгледите се поволни, а официјалните податоци покажуваат дека производството на пченица е зголемено на натпросечно ниво од 27,5 милиони тони.

Во САД, официјалните податоци укажуваат на пет проценти поголема површина посеана со оваа култура во споредба со претходната година. Но, тоа е сè уште една од помалку евидентираните посеани области, а таму се предвидуваат 52 милиони тони од оваа житарка. Во Пакистан, производство се очекува да ја достигне целта од 27 милиони тони, а изгледите во Индија се исто така поволни, каде што официјалните прогнози укажуваат на рекордно производство од 109 милиони тони. Врз основа на неодамнешните теренски проценки кои известуваат за солидни услови и добро ниво на влага во почвата, производството во Кина е ограничено на 135,5 милиони тони. На Блискиот исток, сушата продолжува да ги поткопува изгледите за производство во неколку земји.

Добри изгледи за жетва на јужната хемисфера

Во земјите на јужната хемисфера започна годинешната берба на груби житни култури и се очекуваат добри резултати. Така, производството на пченка во Аргентина е на пат да достигне натпросечно ниво од 58 милиони тони. Во Бразил се предвидува рекордни 108 милиони тони. Добри приноси се очекуваат и во Јужна Африка.

На северната хемисфера неодамна започна сеидбата, а за најголемиот светски производител САД, податоците покажуваат дека областите најверојатно ќе се прошират за еден процент оваа година, раст што не е во согласност со очекувањата на пазарот со оглед на силната побарувачка и цените, стои во извештајот.

Прогнозата на ФАО за светско производство беше незначително зголемена овој месец и сега изнесува 2.765 милиони тони, два проценти повеќе од резултатите од претходната година. Најновиот пораст е во голема мера поддржан од проценка на производството на пченка во Индија, со официјални податоци кои укажуваат на повисоки приноси од очекуваните, а во помала мера и во Русија. Проценката за светското производство на ориз исто така се зголеми.

Пад на глобалните резерви на жито

Предвидувањето за глобалната употреба на житни култури во сезоната 2020/21 зголемено е за 11 милиони тони во споредба со претходниот извештај и сега изнесува 2.777 милиони тони, што е за 2,4 проценти над нивото од претходната сезона. Месечниот пораст се должи на употребата на пченица за да се хранат свињите во Кина, бидејќи секторот таму се опоравува од африканската свинска чума (ASF). Исто така, глобалната прогноза за употреба на крупни зрна 2020/21 се зголеми за 2,9 милиони тони овој месец на 1.500 милиони тони, што е за 2,9 проценти повеќе од 2019/20 година.

Се предвидува дека глобалните резерви на житарки ќе паднат за 1,7 проценти, на 808 милиони тони. Прогнозата за пченицата е намалена за осум милиони тони од минатиот месец на 284 милиони тони. Спротивно на тоа, прогнозата за груби житарки е зголемена за 4,5 милиони тони на 341 милиони тони.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *