СОВЕТИ: Заштита на овошјето од ниски температури

Вести Овоштарство Совети

Ако ниските температури се појават нагло, појавата на мраз може повеќе или помалку да предизвика штета. Тогаш, може да бидат засегнати младите и тенки гранчиња во круната, цветните пупки, коренот, стеблото или  целото дрво. Зголемување на отпорноста од мраз  може да биде предизвикано со примена на одредени агротехнички активности.

Ако има механичко оштетување на дрвјата, тие мора да бидат санирани. Еден начин да се заштити овошјето од мраз е да се извитка  дрвото со слама, пченка, хартија или јутени вреки. Не користете пластична обвивка за да ги завиткате дрвјата, бидејќи тие предизвикуваат кондензација, што може да предизвика контра ефект.

Снегот може да предизвика повеќе или помалку оштетувања на овошни дрвја, млади и стари. За да се избегнат оштетувања или да се намали штетата, снегот треба да се отстрани од гранките на овошните дрвја.

„Современо Земјоделство“

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *