Што е ѓумбир?

Вести

Ѓумбирот е растение за тропски зачини. Тоа е повеќегодишно растение со притаени подземни стебла (ризоми) што се одгледува како годишна култура.

Иако се одгледува во повеќето тропски и суптропски земји, ѓумбирот претежно (30 до 40% од светското производство) се одгледува во Индија, на околу 63.000 ха со просечен принос од 3 т / ха. Во нашата земја нема комерцијално одгледување, а за лична употреба е можно да се одгледува во сопствената градина или во саксија на балконот.

Ланцетни и долги лисја, кои личат на трска, се наизменично распоредени на дршка што во наши услови може да порасне од 30 на 120 см. Подземните ризоми за кои се одгледува ѓумбир се месести, долги до 20 см и многу ароматични. Аромите се пријатни со мирис на лимон, а вкусот е слатко зачинет и многу свеж.
Цветовите се бели, жолти или розови, во зависност од видот. Тоа е важен вид зачин, а исто така се користи во источната народна медицина и фармацевтската и кондиторската индустрија. Прашокот се користи како зачин, а добиеното есенцијално масло може да се користи за производство на пиво и вино. Употребата на ѓумбир ги намалува симптомите на настинка, смирува кашлање, вртоглавица и хипертензија. Позитивно влијае на варењето и го ублажува варењето.

Ѓумбирот содржи супстанции кои го забрзуваат метаболизмот, помага при разградување на месото и млекото во организмот. Тој е моќен антиоксиданс кој ја подобрува функцијата на црниот дроб и е одличен за детоксикација на организмот. Иако нема штетни ефекти, не се препорачува да се консумираат повеќе од 5 g на ден. Свежите парчина содржат во просек 78,9% вода, 17,8% јаглехидрати, 1,8% суров протеин и 2% растителни влакна.

“современо  земјоделство”

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *