Сточарство – календар за месец август

Многу е битна исхраната на овните и на тоа фармерите обрнуваат посебно внимание 2 месеци пред почетокот на кампањата за осеменување. Хранливата смеска за еден овен со жива тежина од 100 кг. може да биде следна: овес 0,5кг, јачмен 0,2кг, печени трици 0,3кг, сончоглед или пулпа 0,2 кг и моркови 0,5 кг, зелена трева и сено по желба и 0,5 – 1л млеко со едно јајце во него.

Share
Прочитај повеќе

Лозарство – календар за месец август

Во месец август особено е важно да се отстранат листовите околу гроздовите, особено кај десертните сорти. Ова ќе им го подобри зреењето и ќе ја намали опасноста од распаѓањето на гроздовите.

Share
Прочитај повеќе

Градинарство – календар за месец август

Август е месец, во кој што градинарите имаат доста обилна работа. Имено, во овој период треба да се продолжи со грижата за првите посадени култури, градинарите се припремаат и за садење на вторите култури, а се наметнува и бербата.

Share
Прочитај повеќе

Овоштарство – земјоделски календар за месец август

Кон крајот на месецот, доколку дојди до заладување, може да се појават услови за силен напад од подоцнежно кафеаво гниење. Ова може да биде причина за потреба од уште 1 до 2 дополнителни третирања кои што ќе се извршат пред бербата со соодветни, регистрирани фунгициди со кратка каренца.

Share
Прочитај повеќе