Бесими: Компаниите имаат можност до 15 април да аплицираат за поддршка на платите за февруари и март

Веќе почна да се гласа за законите од четвртиот и од петтиот сет на економски мерки за поддршка на стопанството и граѓаните од пандемијата со коронавирусот, а со амандманско решение на компаниите им се дава можност до 15 април да аплицираат за мерката за поддршка на платите на вработените за февруари и за март, најави денеска министерот за финансии Фатмир Бесими.

Share
Прочитај повеќе

Заедничка апликација на ФАО и MammalNet помага во откривање на Африканска свинска чума кај дивите свињи

„По измената на апликацијата iMammalia, секој корисник сега може, во рок од неколку секунди, да го пријави
откритието на труп на диви свињи, со што ќе помогне во борбата против африканската свинска чума“, изјави
Марк Ховари, ФАО експерт за подготвеност за здравје на животните. „Корисниците можат да ги пријават гео- координатите, нивото на распаѓање и полот, па дури и да испратат фотографија од трупот“.

Share
Прочитај повеќе

Агрохемиски калкулатор – апликација за правилно ѓубрење во земјоделството

Земјоделците добија агрохемиски калкулатор – апликација која може да се инсталира на мобилните телефони и точно да каже, врз основа на лабораториски анализи, колку ѓубре треба да се употреби во производството.

Share
Прочитај повеќе