Вечерва голем пад на температурите и снег во западните и југозападните предели

На планините и на повисоките места ќе има врнежи од снег, додека кон крајот на денов и во текот на ноќта поради продор на постудена воздушна маса од север врнежите од дожд ќе преминат во врнежи од снег и на некои пониски места, особено во западните и југозападните предели.

Share
Прочитај повеќе

Во април започнува пријавувањето за субвенции, новите земјоделци до 15 март да се запишат во ЕРЗС

Пријавувањето за субвенции за 2021 година се очекува да започне почеток на април. Точниот датум ќе го соопшти Платежната агенција но она што е сигурно е доколку сте нов корисник на земјоделски субвенции, до 15 март треба да се запишете во Единствениот регистар на земјоделски стопанства.

Share
Прочитај повеќе

Пчеларство – календар на активности за месец април

Месец април е погоден за набавка на пчелни семејства. Тие мора да бидат здрави, без заразни болести и без карантин.

Share
Прочитај повеќе

Сточарство – календар на активности за месец април

Изведувањето на животните на отворено и хранењето со свежа трева може да создаде услови за појава на различни инфекции. Заради тоа, неопходно е да се превземат соодветни превентивни мерки.

Share
Прочитај повеќе

Лозарство – календар на активности за месец април

Во овој период кроењето на лозјата веќе треба да биде завршено. Доколку не е
извршена пролетна обработка и внесување на ѓубрива, потребно е во текот на овој месец
да се заврши со таа агротехничка мерка. Треба да се користат комбинирани ѓубрива со
брза апсорпција. Потребно е да се започне со првите обработки на почвата и уништување
на плевелите.

Share
Прочитај повеќе

Пчеларство – календар за месец април

Овој месец процветуваат сите овошни видови од кои што пчелите собираат полен и нектар. Кон крајот на месецот се врши замена на старите пчели кои што презимиле, со нови.

Share
Прочитај повеќе

Овчарство и козарство – календар за месец април

Во месец април козите со задоволство пасат млада сочна трева и млади кршливи
гранчиња од дрвата и грмушките. Оваа храна е со висока содржина на вода, а мала
хранлива вредност и има лаксативно дејство, што е предуслов за стомачно растројство.

Share
Прочитај повеќе

Говедарство – календар за месец април

Неопходно е што повеќе да се искористат сончевите денови и животните да
се изведат на прошетка и на пасење на отворено. Особено внимание треба да се посвети на соодветно избалансираната храна.

Share
Прочитај повеќе

Поледелство – календар за месец април

Рок на сеидба:
Ориз – 20.04 – 20.05
Памук – 20.04 – 05.05
Пченка – 10.04 – 30.04
Кикиритки – 10.04 – 30.04

Share
Прочитај повеќе

Лозарство – календар за месец април

Во овој период кроењето на лозјата веќе треба да биде завршено. Доколку не е
извршена пролетна обработка и внесување на ѓубрива, потребно е во текот на овој месец
да се заврши со таа агротехничка мерка.

Share
Прочитај повеќе