600.000 илјади денари неповратна помош на млади земјоделци за започнување на земјоделска дејност

Поддршката за започнување со земјоделска дејност се доделува на млад
земјоделец кој за прв пат започнува да се занимава со земјоделска дејност
преку преземање на постоечко земјоделско стопанство или со воспоставување
на ново земјоделско стопанство.

Share
Прочитај повеќе

Доделени 16 решенија за финансиска поддршка за инвестиции во рибарство и аквакултура

Доделени беа 16 решенија за финансиска поддршка чија вкупна вредност е 33 милиони денари.
Корисници на оваа поддршка се регистрираните репроцентри за репродуктивен и порибителен материјал, концесионерите кои вршат стопански риболов како и субјекти регистрирани со дејност аквакултура како одгледувачи или преработувачи на риби.

Share
Прочитај повеќе

ЈАВЕН ПОВИК за доставување на барања за исплата на средства од Програмата за финансиска поддршка во рибарството и аквакултурата за 2023 година

АГЕНЦИЈА ЗА ФИНАНСИСКА ПОДДРШКА ВО ЗЕМЈОДЕЛСТВОТО И РУРАЛНИОТ РАЗВОЈ ЈАВЕН ПОВИК бр.1/2023 за доставување на барања за исплата на средства од Програма за финансиска поддршка во рибарството и аквакултурата за 2023 година.

Share
Прочитај повеќе

ЈАВЕН ПОВИК бр.4/2023 – Мерка 121 – Инвестиции за модернизација на земјоделски стопанства

Максималната вредност на прифатливи трошоци по корисник за Мерка 121 – Инвестиции за
модернизација на земјоделски стопанства изнесува 600.000,00 денари. Крајниот рок за доставување на барањата за финансиска поддршка не подоцна од 10.06.2023 година.

Share
Прочитај повеќе

МЗШВ: Исплатени 214,7 милиони денари субвенции за производителите на градинарски култури до близу 11.000 корисници

Како корисници на оваа поддршка се јавуваат земјоделски стопанства кои пријавиле обработени површини со домати, пиперка, лубеница, диња, тиква, грав, боранија, грашок, компир, краставици, корнишони, зелка, кељ, кромид, лук, праз, тиквички, зелена салата, брокула, спанаќ, карфиол, модар патлиџан, рукола, морков, целер, пашканат, цвекло, аспарагус, ротквици, цвеќе и култувирани, ароматични и зачински растенија.

Share
Прочитај повеќе

Бачовски во посета на фармата на Ангелови: Со поддршка од АФПЗРР до развој на фармите и генетскиот сточарски потенцијал

Директорот на Платежната агенција, Никица Бачовски, ја посети фармата на семејството Ангелови во селото Горобинци.

Share
Прочитај повеќе

АФПЗРР : Реализирана исплатата за помош за вршење на земјоделска дејност во подрачја со ограничени можности и директните плаќања за произведени еднодневни бројлерски пилиња и еднодневни пилиња од јајценосни хибриди како и директните плаќања за одгледани и заклани бројлери во регистрирни кланични капацитети

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ја реализираше исплатата за помош за вршење на земјоделска дејност во подрачја со ограничени можности и директните плаќања за произведени еднодневни бројлерски пилиња и еднодневни пилиња од јајценосни хибриди како и директните плаќања за одгледани и заклани бројлери во регистрирни кланични капацитети.

Share
Прочитај повеќе

Финаниска поддршка за трошоци за набавка на вештачки ѓубрива

Во периодот од 1.8.2022 година до 31.10.2022 2022 година набавени вештачки ѓубрива, во количина од најмалку 200 кг по хектар за пченица и/или јачмен.
Висината на финансиската поддршка изнесува 3.000 денари по хектар за трошок за набавка на вештачки ѓубрива. Рокот за пријавување е 31 октомври.

Share
Прочитај повеќе

АФПЗРР изврши исплата по основ на подмерката од Интервентниот фонд која предвидува финансиска поддршка за трошоци за набавка на вештачки ѓубриња.

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој изврши исплата по основ на подмерката од Интервентниот фонд која предвидува финансиска поддршка за трошоци за набавка на вештачки ѓубриња во производството на пченица, јачмен, пченка и сончоглед.

Share
Прочитај повеќе

АФПЗРР објави Јавен повик за користење на финансиска поддршка за изградба на инфраструктура за пристап до земјоделско земјиште, наменет за единиците на локалната самоуправа

Врз основа на член 7, алинеја 9 од Законот за основање на Агенција за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој („Службен весник на Република Македонија број 72/07,5/09, 43/14, 193/15, 39/16, 164/18 и 190/19), Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руалниот развој го објавува следниот

Share
Прочитај повеќе