Потврден нов случај на болеста африканска чума кај свињите

Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) ги известува одгледувачите на свињи дека од Ветеринарниот институт при Факултетот за ветеринарна медицина Скопје доби потврда за појава на нов случај на болеста африканска чума кај свињите во едно одгледувалиште со екстензивен начин на чување свињи во село Моштица, општина Македонска Каменица.

Share
Прочитај повеќе

Заразени 16000 свињи во Полска – Германија крева гранична ограда

За германските производители на свинско месо, добрата вест е дека Виетнам повторно дозволува увоз на нивно свинско месо. Минатата година земјите-членки на Европската Унија извезуваа дури 95.000 тони свинско месо во таа земја, а скоро 20.000 тони беа од Германија.

Share
Прочитај повеќе

Потврден уште еден случај на африканска свинска чума во Србија

Африканската свинска чума сè уште се шири во соседна Србија. Заразната болест е дијагностицирана на фарма во населеното место Глободер, потврдено е од Одделот за републичка ветеринарна инспекција во Крушевац, пренесува РТС.

Share
Прочитај повеќе

Поради африканската свинска чума забранет увозот на живи животни и производи од животинско потекло кои потекнуваат и транзитираат низ Република Србија

Заради спречување на нејзина појава и ширење на сила се решенијата за забрана за увоз и транзит на живи животни, производи и нуспроизводи од животинско потекло кои потекнуваат и транзитираат низ земјите и регионите каде е потврдено нејзиното присуство.

Share
Прочитај повеќе

Уште едно жариште на африканска свинска чума во Србија, донесено ново решение за забрана

Поради појава на ново жариште со болеста африканска свинска чума во Република Србија и спречување на можноста за евентуално нејзино пренесување и ширење и во Република Северна Македонија, Агенцијата за храна и ветеринарство донесе решение со кое го забрани увозот и транзитот на живи животни, производи и нуспроизводи од животинско потекло кои потекнуваат и транзитираат низ Република Србија.

Share
Прочитај повеќе

Фармери помогнете да се сопре африканската свинска чума

Чистете ја вашата облека 👖
Дезинфицирајте ја опремата 🚜
Држете ги вашите свињи подалеку од дивите 🐗
Осигурајте се дека вашата сточна храна и свињи се од доверливи извори 🐽

Share
Прочитај повеќе

Заедничка апликација на ФАО и MammalNet помага во откривање на Африканска свинска чума кај дивите свињи

„По измената на апликацијата iMammalia, секој корисник сега може, во рок од неколку секунди, да го пријави
откритието на труп на диви свињи, со што ќе помогне во борбата против африканската свинска чума“, изјави
Марк Ховари, ФАО експерт за подготвеност за здравје на животните. „Корисниците можат да ги пријават гео- координатите, нивото на распаѓање и полот, па дури и да испратат фотографија од трупот“.

Share
Прочитај повеќе

Потврден случај на африканска свинска чума во Грција

АХВ апелира свежото месо, подготовките од месо и производите од месо, како и нус – производите да не доаѓаат во контакт со приемчивите животни. Засилена контрола на документацијата да се врши на добиточните пазари и собирните центри. Строго е забрането продавање на животни надвор од добиточните пазари.

Share
Прочитај повеќе

Нови случаи на африканска свинска чума во Србија и во Бугарија

“Јас само би набројал дека е забрането да се чуваат свињи на отворено, дека свињите не смеат да ги хранат со помии, би повикал луѓето кои патуваат во странство да не носат во куферите храна од животинско потекло, особено производи од свинско месо, затоа што тоа е најлесниот начин да ја донесете болеста од некоја друга земја во нашата држава”, апелира Атанасов.

Share
Прочитај повеќе

ФАО помага за зајакнување на капацитетите за превенција, детекција и подготвеност во случај на Африканска свинска чума во Северна Македонија

Дел од обуките беа насочени кон одгледувачите на свињи и беа наменети за подобрување на општите аспекти на биосигурноста во врска со болеста, вклучувајќи ги и биосигурносните листи за проверка за фармите и мерките за превенција за спречување на влез на болеста во фармите.

Share
Прочитај повеќе