АХВ објави соопштение за покажување на интерес за именување на членови на Комисијата за заштита и благосостојба на животните

Врз основа на член 10 став (1), (3) и (12) од Законот за заштита и благосостојба на животните (“Службен весник на Република Македонија” бр. 149/14, 149/15 и 53/16) и Правилникот за постапката за именување и разрешување на членовите на Комисијата за заштита и благосостојба на животните, содржината на деловникот за работа на комисијата и висината на надоместокот за работата на комисијата (“Службен весник на Република Македонија” бр.51/18), Агенцијата за храна и ветеринарство на Република Северна Македонија објавува соопштение за покажување на интерес за именување на пет члена од редот на истакнати стручни и научни лица од областа на заштитата и благосостојбата на животните и едно лице претставник на невладините организации заради формирање Комисија за заштита и благосостојба на животните.

Share
Прочитај повеќе

АХВ дел од глобалната кампања по повод Светската недела за свеста за антибиотиците

Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) и оваа година е дел од глобалната кампања за одбележување на Светската недела за свеста за антибиотиците и Европскиот ден за свеста за антибиотиците кои се одбележуваат од 18 до 24 ноември.

Share
Прочитај повеќе

Во третиот квартал уништени над 95 тони небезбедна храна

Повеќе од 95 тони небезбедна храна уништија инспекциските служби на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) и операторите за храна од јули до септември во рамки на спроведените 11 270 инспекциски контроли.

Share
Прочитај повеќе

Бабовски: Граѓаните да бидат мирни, храната е безбедна

Граѓаните можат да бидат мирни. Храната што ја јадеме е безбедна. Контролите се континуирани и зајакнати, надзорот се засилува, а бројот на инспекции е зголемен, уверува директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), Николче Бабовски.

Share
Прочитај повеќе

АХВ информира за повлекување од продажба на уште еден сладолед и напиток од кокос

Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) ги информира потрошувачите дека операторот со храна АЛМА М Дооел, од пазарот врши отповикување на сладоледи БАУНТИ ЕКСТРА стапче 1х24 (51.6 гр), поради утврдено присуство на етилен оксид.

Share
Прочитај повеќе

Кучиња и мачки исклучени од кампањата СТОП БЕСНИЛО

Агенцијата за храна и ветеринарство известува дека кампањата “Стоп Беснило” во изминатиот период ги даде очекуваните резултати.

Share
Прочитај повеќе

Постапката за формирање на комисија се става во мирување

Постапката за формирање на комисија се става во мирување

Share
Прочитај повеќе

Од пазарот се повлекуваат нови количини сладолед

Агенцијата за храна и ветеринарство ги информира потрошувачите дека операторот со храна АЛМА М ги отповикува следните небезбедни производи:

Share
Прочитај повеќе

АХВ: Се повлекуваат сладоледи на KIT KAT и Милка заради зголемено присуство на етилен оксид

Небезбедниот сладолед е ставен под службен надзор, односно, забрането е негово ставање во промет.

Share
Прочитај повеќе

АХВ ќе промовира кампањи за значењето на означувањето на храната

Со промоција на две кампањи за подигнување на јавната свест за значењето на означувањето на храната, со фокус на здравствените тврдења и за подобрување на пасивниот надзор над болеста беснило, Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) го одбележува завршувањето на проектот „Подобрена имплементација на законодавството во делот на здравјето на животните, безбедноста на храната и фитосанитарната област и соодветните информациски системи”.

Share
Прочитај повеќе