Хоџа: Тој што го има под закуп земјиштето, има предност да го купи, ако не сака, продолжува да го користи и никој не може да му го земе

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Аријанит Хоџа, во емисијата „Економски магазин“ на Алсат, говорејќи за Предлог законот за продажба на земјоделско земјиште, рече дека сите земјоделци се заштитени, без разлика дали имаат екстремно големи земјишни површини, или помали.

Share
Прочитај повеќе

„Напредни лозари” со предлози и барања до министерот Хоџа за подобрување на условите во лозарството

Формирање фонд за исплата на грозјето од околу 30 милиони евра, информации за откупната цена на винските сорти најдоцна до крајот на јуни тековната година и обезбедување алтернативен извоз ако цените се ниски, враќање на персоналниот данок на регистрираните земјоделци најдоцна до јуни наредната година, исплаќање на заостанатите субвенции во најбрз можен рок, исплата на редовните субвенции за одржување на лозовите насади до „Свети Трифун”, 14 февруари и паралелно реализирање на дополнителната поддршка.

Share
Прочитај повеќе

Хоџа: “Тиквеш” да го повлече ценовникот и да постапи според договореното на состанокот

Договорот е овој:
* 9 денари за откуп за Смедеревка
* 11 денари за Вранец
Од државата ќе се субвенционираат индивидуалните производителите со дополнителни 4 денари со што ќе ја постигнеме ланската цена.
* 2 денари субвенција ќе помогнеме и за високосортното винско грозје, истакна Хоџа. 

Share
Прочитај повеќе

Хоџа: Заедно и посветено ќе работиме во насока на развој и унапредување на земјоделството

Денеска, новиот министер за земјоделство, шумарство и водостопанство Ајранит Хоџа, заедно со генералниот секретар, Нефрус Челику и шефот на кабинет Дритан Рамадани, одржаа работен состанок со државните советници, директори на управи и раководители на сектори и одделенија.

Share
Прочитај повеќе