Бабовски: Од околу 50 000 инспекциски контроли, само 69 неправилности за несоодветна и нецелосна декларација на производите

Врз основа на лани спроведените скоро 50 илјади инспекциски контроли, констатирани се само 69 неправилности во однос на несоодветна и нецелосна декларација на производите и доведување во заблуда на потрошувачите.

Share
Прочитај повеќе

Бабовски дел од првиот состанок на Регионалниот форум на шефовите на ветеринарните служби

Форумот има за цел да иницира понатамошни средби и функционалност на Регионалниот форум на шефовите на ветеринарните служби од Западен Балкан, како и понатамошна комуникација и соработка во насока на преземање на координирани активности за искоренување на болести кај животните во регионот.

Share
Прочитај повеќе

Бабовски: Субвенциите се исплаќаат неселективно и во еден ден

Бабовски, посочува дека од стапување на функцијата директор на АФПЗРР, до денеска, исплатени се вкупно 319,3 милиони евра. Дел од средствата кои се исплатени се и за стари наследени долгови за неисплатени субвенции од 2012, 2013, 2014, 2015 и 2016- та година.

Share
Прочитај повеќе

Бабовски: Поврат на парите за камати на апликантите кои реализирале ИПАРД инвестиција со кредит од домашните банки

Сите правни и физички лица кои по 25- ти декември 2016 – та година, користеле средства од Повикот за ИПАРД програмата, а за реализација на инвестицијата подигнале кредит, ќе може да добијат  финансиска помош во висина од 50 до 75 отсто од каматната стапка на годишно ниво за период од 10 години.

Share
Прочитај повеќе

Бабовски на„Конференција на директорите на Платежните Агенции во Европската Унија“

Размената на искуства, примената на нови современи техники и технологии се од огромно значење за сите нас. Само со осовременување на земјоделството и со воведување на нови технологии може да се развива, унапредува овој сектор. Европските фондови се од клучно значење во осовременување и модернизација на домашните земјоделски и преработувачки капацитети.“ – рече Бабовски. 

Share
Прочитај повеќе

Исплатени 99 отсто од земјоделските субвенции

– До први септември годинава се исплатени 99 отсто од ланските субвенции или реализирани се вкупно 6,8 милијарди денари, соопшти денеска директорот на Платежната агенција Николче Бабовски.

Share
Прочитај повеќе

Бабовски: За еден до 1,5 месец ќе биде распишан нов ИПАРД повик

– Интересот е голем и кај земјоделците и кај преработувачката индустрија, а тоа го потврдува и бројот на апликации кои на првиот повик од ИПАРД 2 достигна 1.648. Ќе направиме се за максимално да ги искористиме средствата од ЕУ, потенцира Бабовски.

Share
Прочитај повеќе

Тутунопроизводителите ќе се исплаќаат од втората половина на април

Имено, според директорот на Платежната Агенција, Никола Бабоски исплатата за тутунопроизводителите се очекува да започне во втората половина на април, односно штом заврши ажурирањето на податоците и се подготват решенијата.

Share
Прочитај повеќе

Повеќе од 78 милиони евра исплатени за субвенции

– Се работи за лица кои поднеле барање, одобрено им е барањето за субвенционирање, но се уште немаат потпишано согласнот за пребивање кон одредени институции за кои сме надлежни ние да го правиме. Најчесто тоа е закуп на земјиште спрема АД Водостопанство или Јавното претпријатие за стопанисување со пасишта. И дококу лицето починало, па додека наследиците ја завршат оставинската постапка или поднеле трансакциски сметки кои се згаснати и треба повторно да ни достават нови, објасни Бабовски.

Share
Прочитај повеќе