Бабовски: Граѓаните да бидат мирни, храната е безбедна

Граѓаните можат да бидат мирни. Храната што ја јадеме е безбедна. Контролите се континуирани и зајакнати, надзорот се засилува, а бројот на инспекции е зголемен, уверува директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), Николче Бабовски.

Share
Прочитај повеќе

АХВ: Македонските граѓани јадат безбедна храна

Минатата година и во посочениот временски период, од увоз и од домашното
производство и промет, земени и лабораториски биле испитани биле вкупно 6929
мостри само од храна од животинско потекло. Дополнително од увоз испитани се и 376
мостри од храна од животинско потекло, храна за животни и нус производи од
животинско потекло.

Share
Прочитај повеќе

Во земјава се создаваат 12 илјади тони отпад, храна која може да нахрани 26 илјади сограѓани

Според податоците на „Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации“ (ФАО), во нашата земја, 30 проценти од храната завршува како отпад. И тоа нависитна е голема штета. Затоа што со намалување на количеството отпад од храна и дистрибуција на вишокот храна на луѓето на кои навистина тоа им е потребна, Северна Македонија дополнително може да го намали проблемот со сиромаштијата, но и да ги поттикне веќе воспоставените позитивни промени во општеството.

Share
Прочитај повеќе