ЕУ поддршка за ЦЕФТА во создавањето Заеднички регионален пазар

Секретаријатот на ЦЕФТА беше домаќин на состанок со амбасадорите на страните на ЦЕФТА во Европската унија

Share
Прочитај повеќе

Бектеши: Објавени три јавни повици за субвенции за микро и мали компании, жени претприемачи

Објавени три јавни повици за субвенции за микро и мали компании, жени претприемачи и занаетчии, средствата ќе се делат според развиеност плански региони.

Share
Прочитај повеќе

Бектеши попладнево ќе соопшти дали Приштина ги зема предвид македонските аргументи за царината

По денешната седница на косовската Влада, закажана за 14 часот, Министерот за економија Крешник Бектеши час подоцна, во Скопје на прес-конференција ќе соопшти соопшти дали косовската Влада ги земала предвид аргументите на македонската Влада, презентирани од него на петочниот состанок во Пришитна.

Share
Прочитај повеќе

Бектеши на состанок во Приштина за косовските царини

Министерот за економија Крешник Бектеши денеска во Приштина треба да се сретне со косовскиот колега Бајрам Хасани. На средбата ќе се разговара за зголемените царини на овошјето и зеленчукот што Косово ги воведе на 18 јули годинава.

Share
Прочитај повеќе

И Бектеши официјално побара Косово да ја повлече одлуката за зголемените царини

Бектеши во писмото наведува дека мерката не е во согласност со ЦЕФТА Договорот и е во спротивност со Заедничката декларација која се однесува нa примена на правилата и постапките на СТО. Воедно бара итен состанок на сите земји потписнички на ЦЕФТА Договорот и очекува повлекување на одлуката од косовска страна, а доколку тоа не се случи во најкус временски рок, една од опциите, како што нагласува, е воведување контра-мерки со цел заштита на домашното производство.

Share
Прочитај повеќе