Во Србија започна бербата на малини

Почетната цена е 180 динари или околу 94 македонски денари, овоштарите се надеваат дека цената ќе биде поголема, но тие се задоволни и од оваа цена. Квалитетот на овогодишните малини, со оглед на големата количина на врнежи во претходниот период, е добар.

Share
Прочитај повеќе

Димковски меѓу производителите на вишни во Василево

-Ги слушнавме и предлозите на земјоделците производители на вишни за начинот на годинешниот откуп на вишни и за откупната цена. Со цел да има непречен откуп на вишни, како ресорно министерство ќе организираме и заедничка средба со земјоделците и откупувачите. На средбата ги информирав земјоделците и за новиот Правилник за флексибилност за растително производство, кој што овзможува продажба на прерaботки од земјоделски производи од куќен праг, рече Димковски.

Share
Прочитај повеќе

Календар на активности за месец август – Градинарство

Август е месец, во кој што градинарите имаат доста обилна работа. Имено, во овој период треба да се продолжи со грижата за првите посадени култури, градинарите се припремаат и за садење на вторите култури, а се наметнува и бербата. Треба да се има во предвид дека, треба да се отстранат деформираните, заболени и нестандардни плодови од краставици, домати и пипер. Тоа ќе овозможи нормален раст на новите заврзоци, ќе се намали опасноста од зараза и воопшто ќе се добие подобар и порентабилен производ.

Share
Прочитај повеќе

Холандски рецепт за одгледување на јагоди

При садењето јагоди, без разлика дали се работи за производство на отворено или во заштитен простор, најважно е да се обезбеди здрав саден материјал од соодветна категорија. Категоријата на садници на јагоди укажува на бројот на цветни зачетоци и обемот на принос, односно бројот на плодови кој можеме да го очекуваме во првата берба по садењето. Во случај на производство на јагоди на отворено, најреално е да бидат посадени садници од А-категорија, затоа што односот на квалитетот и приносот во првата берба со цената на садниците и цената на килограм јагоди е најреален.

Share
Прочитај повеќе

Утврдување на зрелоста на дињата и лубеницата

Оптимална зрелост на повеќето сорти на лубеница се јавува 45 до 50 дена после цветањето, а кај дињите 30-40 дена. Кај двата вида, важно е што подолго да се оржува здрава лисната маса. Исто така, околу две недели пред планираниот почеток на жетвата, треба да се престане со наводнување, со цел да се зголеми содржината на шеќер во овошјето.

Share
Прочитај повеќе

Одгледување на пиперки во пластеници ( оранжерии )

За одгледување на пиперки во оранжерии, најсоодветни сорти се феферони, бабура.

Share
Прочитај повеќе

Завршува бербата на вишни во штипско-карбинскиот регион

Во штипскиот  регион вообичаено се преработуваат околу 2.000 тони, а оваа година се очекуваат да бидат преработени над  1.500 тони вишни. Вишната има одличен пласман и веќе се извезува на пазарите во Франција, Белгија и Германија. Производителите на вишни се задоволни од квалитетот и откупната цена, која за прва класа достигнува и до 35 денари за килограм.

Share
Прочитај повеќе

Кога треба да започне бербата на кајсија? Методи за одредување на времето за берба

Оптималното време за берење кајсии треба да се определи врз основа на одредени индикатори и не-деструктивни методи. Плодовите на кајсијата брзо созреваат по бербата и нивното складирање е доста ограничено. Затоа, утврдувањето на оптималното време на бербата е многу важно, особено за сортите чие овошје се користи за потрошувачка во свежа состојба. Тоа директно зависи од квалитетот и трајноста на плодовите.

Share
Прочитај повеќе

Заврши жетвата на ориз во кочанско

По прибирање на реколтата очекуваме да видиме каков ќе биде рандманот, односно колкави количества бел ориз ќе се добијат по лупењето, иако има најави дека овој сооднос ќе биде повисок во споредба со минатите години, истакна Горан Миладинов, раководител на Подрачната единица за земјоделство во Кочани.

Share
Прочитај повеќе

Голем интерес за собирање споредни шумски плодови во Кривопаланечко

– Собирањето на споредни шумски плодови: боровинки, дренки, шипки, чаеви, печурки, малини и капини на територијата на двете општини е традиција и овој крај е познат по чистата и незагадена природна средина каде се собираат и потоа плодовите се даваат на откуп, изјави Зонко Груевски, директор на ЈП „Македонски шуми“-ПШС „Осогово“, Крива Паланка.

Share
Прочитај повеќе