Болести кај праската

На крајот на април, но претежно во текот на мај, од дрвото излегуваат пеперутки, поставувајќи јајца на врвовите на гранчињата. Гасениците влегуваат во овошјето, каде што се развиваат, хранејќи се со месото од овошјето.

Share
Прочитај повеќе

АХВ: Да се вакцинираат живината и гулабите против болеста Њукастел

Болеста не е зооноза, односно од неа човекот не може да заболи, но, е високосмртоносна за живината и предизвикува големи економски штети во живинарството. 

Share
Прочитај повеќе

АХВ со мерки против ширење на вирусот на болеста Њукастел кај живината

Агенцијата за храна и ветеринарство донесе Решение за воведување на заштитни, контролни и дополнителни мерки, со цел контрола и спречување на ширење на вирусот на болеста Њукастел кај живината, која на осми овој месец, од страна на Факултетот за ветеринарна медицина е лабораториски потврдена во одгледувалиште на бројлери во општина Гази Баба.

Share
Прочитај повеќе

Бактерии кај лукот

Како и да е, стресните состојби како што се прекумерно наводнување или задржување на вода на земја за време на вегетацијата и механичка повреда на главиците се предиспонирани да изгнијат порано или подоцна за време на складирањето.

Share
Прочитај повеќе

Во Бугарија ќе мора да се заколат 500.000 свињи поради свинската чума

Војската и полицијата се мобилизирани во битката против вирусот и во заштитата на други фарми. Се врши дезинфекција на фармите, ограничена е продажбата на свинско месо, а се контролираат и граничните премини.

Share
Прочитај повеќе

Македонија забрани увоз на месо и добиточна храна од државите каде има регистрирано африканска свинска чума

Во Македонија нема присуство на болеста африканска свинска чума, уверуваат од Агенцијата за храна и ветеринарство. Велат дека деноноќно ја следат состојбата на терен, а подготвени се за спроведување интервентни мерки во случај африканската чума да се појави во земјава. Поради појавата на блиски жаришта во соседството, Агенцијата ги зголемува безбедносните мерки и воведува забрана за увоз и транзит на свинско месо, производи од свинско месо и добиточна храна од земјите каде е утврдено присуство на болеста.

Share
Прочитај повеќе

Опасната Африканска свинска чума стаса до Бугарија

-АЛАРМАНТНА И ОПАСНА е состојбата со појавата на вирусот Африканска свинска чума за која нема лек ни вакцина, може да го уништи свињарството во земјава и сите фарми да се затворат, а луѓето да останат без работа.
Колку е сериозна ситуацијата и што треба да се превземе, денеска во 10 часот прес конференција ќе одржи директорот на АХВ, Зоран Атанасов, истакна Ленче Николовска.

Share
Прочитај повеќе

Сива пегавост кај пченката

Првите знаци на оваа болест може да се најдат на долните листови на пченката кои достигнале висина од половината до рамото на човекот. Оваа болест е многу опасна ако се развие во голема мера при фазата на метличење на пченката. Доколку растението се зарази шест недели после цветањето, тоа е веќе задоцнета заразa и болеста скоро и да не може да влијае на родот.

Share
Прочитај повеќе

Како да спречите канибализам кај свињите?

Канибализмот произлегува од: пренатрупаност, лоша хигиена, микроклиматски услови, неадекватна исхрана, присуство на паразити, инфективни болести и промена во однесувањето. Интензитетот на симптомите зависи од многу фактори кои делуваат истовремено, нивниот интензитет и должината на делувањето. Со оглед на тоа дека симптомите се јавуваат најпрво кај едно, па кај помај број грла во групата, извесно е дека не се исклучува ни генетскиот фактор.

Share
Прочитај повеќе

Вирус ги испразни пчелните кошници во Кичевско

Во повеќе села во Кичевско, кај дел од пчеларите пролетва се случува феноменот празна кошница, а кај поединечни пчелари поради вирус има угинување на повеќе од половината пчелни семејства. Штетите допрва ќе се утврдуваат, а можен преносител на овој вирус се и самите трутови, на кои им се достапни сите пчелни семејства лоцирани на едно место.

Share
Прочитај повеќе