Висина на субвенциите за 2021 година за одржување на постоечки овошни насади со малини, капини, јагоди, боровинки, рибизли и гоџи бери

-Корисници на оваа подмерка се земјоделските стопанства кои имаат минимум 0,2 ха површина со постоечки овошни насади за секој овошен вид посебно и се регистрирани во Единствениот регистар на земјоделски стопанства

Share
Прочитај повеќе

Собирањето шумски плодови меѓу бизнис и заштита на биодиверзитетот

Преку стандарди за добра собирачка практика, подобрување на законските прописи од оваа област, квалитет и чување на собраниот материјал и негово финализирање во брендиран производ може да се подобрува собирањето шумски плодови и тоа да биде сериозен бизнис, оценија собирачите, откупувачите и експертите, кои преку организирање обуки во струмичкиот регион ја актуелизираат оваа стопанска дејност.

Share
Прочитај повеќе

Пријавување за берачи на боровинки на Пелистер до 27 јули

Бербата на боровинки во националниот парк „Пелистер“ ќе почне на 28 јули. Вака одлучи ЈУ Национален парк „Пелистер“ – Битола во договор со претставници на фирми кои се занимаваат со откуп на боровинка и други шумски производи.
Обезбедена е и соодветна дозвола од Министерството за животна средина и просторно планирање.

Share
Прочитај повеќе

Љиљана Петровиќ го препороди селото кое изумираше

Лилјана Петровиќ, која претходно беше позната како менаџерка на Тоше Проески, по неговата смрт се повлече од оваа работа и се посвети на земјоделството. И таа го направи најдоброто во оваа област што не е направено во последните 50 години. Купи 1.600 парцели од 600 сопственици и ги обедини во невидени полиња под лаванда, боровинки, рози …

Share
Прочитај повеќе

Со одгледување на боровинки до профитабилен агро бизнис

Ако добро ја насадите, на еден хектар може да добиете околу 15 садници со боровинки. Едно семејство кое започна со овој бизнис говори дека на почетокот започнале со 200 хектари, а сега имаат околу 900.

Share
Прочитај повеќе