ЕУ поддршка за ЦЕФТА во создавањето Заеднички регионален пазар

Секретаријатот на ЦЕФТА беше домаќин на состанок со амбасадорите на страните на ЦЕФТА во Европската унија

Share
Прочитај повеќе

АПРЗ ВО БРИСЕЛ – Презентација на правото на ЕУ како дел од скринингот

Mинатата недела во Брисел се одржа објаснувачки состанок на кои претставниците на Комисијата детално го презентираа правото на ЕУ во делот на Поглавјето 11 „Земјоделство и рурален развој“, како прва фаза. А потоа како втора фаза ќе се одржат билатерални состаноци со секоја држава и секоја засегната институција од конкретното поглавје. По завршувањето на овие две фази, Комисијата подготвува извештај за скринингот и го презентира на Советот. По извршениот скрининг на соодветното поглавје, Советот одлучува за започнување на преговорите, по препорака на Комисијата.

Share
Прочитај повеќе

Република Северна Македонија успешно ги имплементира препораките од Европската Унија во областа на земјоделството

Делегација од Република Северна Македонија предводена од заменик директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделство и руралниот развој, Авдул Селам Селами, присуствуваа на објаснувачкиот состанок кој се оддржа во Брисел.

Share
Прочитај повеќе

ИПАРД Програмата е клучна за модернизција и унапредување на домашниот агро – сектор

До крајот на годината се очекува да се исплатат 8,3 милиони евра за проекти од ИПАРД Програмата. Ова го истакна директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски на работниот состанок со претставници на Директоратот за земјоделство при ЕУ Лијам Бреслин и Зиго Рутковски во Брисел.

Share
Прочитај повеќе

Атанасов од Брисел: И оваа година очекуваме висока оценка за АХВ

Агенцијата за храна и ветеринарство повторно во неколку наврати беше пофалена за активностите кои ги прави во хармонизацијата со европското законодавство и имплементацијата на истите во пракса.

Share
Прочитај повеќе

Брисел со пофалба за Македонија за политиките за справување со болестите кај животните

Како резултат на успешната работа следниот работен состанок ќе се одржи во Македонија. Воедно, ќе разговараме за ИПА – програмирањето и искористеноста и достапноста на ИПАРД средствата со акцент  на здравствената заштита кај животните, а со тоа и кај луѓето“, изјави министерот Николовски.

Share
Прочитај повеќе