Од годинашниот Буџет обезбедени 44 милиони денари за спас на Преспанското Езеро

Во повеќе пишани документи од минатите 200 години, посредно или непосредно може да се заклучи дека периодот на максимално и минимално ниво е со променлива периода и се движи од 25 до 40 години.

Share
Прочитај повеќе

Собранието го донесе ребалансот со поддршка од 470 милиони евра за влијанието од кризата

Неговото носење ја отвора можноста за реализација на четвртиот пакет мерки од 470 милиони евра, насочени кон граѓаните и економијата.

Share
Прочитај повеќе

Хоџа: Со ребалансот на буџетот ќе се исплатат сите мерки од 2019 година

Министерот Хоџа информираше дека со новиот ребаланс на буџетот на Република Северна Македонија, кој е усвоен од Владата, предвидени се финансиски средства за исплата на сите мерки од 2019 година вклучително и мерката за предадено млеко во преработувачки капацитети.

Share
Прочитај повеќе

Над 9,4 милијарди денари во секторот земјоделство за 2020 година

За следната година, над 6,5 милијарди денари се планирани за навремена исплата на субвенциите за мерките од растителното и сточарското производство во Програмата за директни плаќања.

Share
Прочитај повеќе

Власта ќе ги зголемува мерките за младите земјоделци преку буџетот за 2020 година

Со буџетот за 2020 година се одвојуваат 16.5 милиони евра за земјоделците, преработувачите, занаетчиите, трговците, угостителите и други физички и правни лица, чии инвестиции се насочени во руралните средини.

Share
Прочитај повеќе

Влада: Обезбедени 915 милиони денари за земјоделците, надомест за штетите на пчеларите од Демир Хисар

На предлог на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на оваа седница е усвоена Предлог – програма за изменување и дополнување на Програмата за финансиска поддршка во земјоделството за 2019 година, според која со ребалансот на буџетот на Република Северна Македонија се предвидени нови 915 милиони денари за исплата на финансиски средства на земјоделците.

Share
Прочитај повеќе

Реализирани се 133 проекти за рурална инфраструктура со грант средства од ИПА

Завршени се целосно сите градежни работи финансирани преку ИПА грантот за рурална инфраструктура, во рамки на Проектот за подобрување на општински услуги – МСИП, кој го спроведува Министерството за финансии. Станува збор за 133 капитални проекти реализирани во 78 општини во земјава, кои имаат за цел подобрување на квалитетот на живот во руралните средини и решавање на инфраструктурните проблеми.

Share
Прочитај повеќе

МЗШВ: За 50 отсто зголемени приходите од закуп на државно земјоделско земјиште во 2018-та

– Овој позитивен тренд покажува дека овие две години МЗШВ редовно и навремено врши контрола и наплата на државното земјоделско земјиште што е дадено под закуп. Ова покажува дека државата води грижа и солидно менаџира со распределбата на државното земјоделско земјиште кое МЗШВ со политиките во изминатите две години го враќа во рацете на вистинските земјоделци, наведуваат од МЗШВ во соопштението.

Share
Прочитај повеќе

Нови одлични можности за бизнис – наскоро повик за фотоволтаични електрани

Дигитализацијата и користењето на паметни уреди се основа за развој на новите технологии во енергетиката, а балансирањето на енергијата е клучно за поголема примена на обновливите извори на енергија (ОИЕ), особено кај граѓаните, порачаа панелистите на четвртиот панел „Нови технологии и обновливи извори во целокупното производство на електрична енергија по 2030 година“ на „Македонскиот енергетски форум – МЕФ 2019“.

Share
Прочитај повеќе

Го оштетиле буџетот за 1,4 милиони евра: Приведени четворица поранешни министри за земјоделство

Четворица поранешни министри и заменици министри за земјоделство денеска се приведени во врска со истрагата за злоупотреба на службена положба и овластување при доделување на земјоделска помош и давање под закуп државно земјоделско земјиште со што предизвикале штета од над 1,4 милиони евра на Буџетот.

Share
Прочитај повеќе