Филипче: Нема да има полициски час за Велигден и за Бајрам

Епидемиолошката крива е во опаѓање и бројот на новозаболени од ковид се намалува, информираше на денешната прес конференција министерот за здравство, Венко Филипче.

Share
Прочитај повеќе

Пред Велигден јагнешко тешко се наоѓа, a цените на зелените пазари се повисоки

Во пресрет на Велигден традиционално цените на зелените пазари се повисоки, а тешко се стигнува и до јагнешко. Недостигот од јагнешко е поради тоа што македонските јагниња се најдоа на европскиот пазар за католичкиот Велигден, а цените на пазарите, според производителите, се повисоки поради суровините.

Share
Прочитај повеќе

Нема да поскапи цената на свинското пред претстојните празници

Граѓаните може да здивнат, нема да има поскапување на свинското месо на македонскиот пазар за претстојните празници, објави Групацијата на одгледувачи на свињи во Македонија.

Share
Прочитај повеќе

АХВ ги засили инспекциските контроли пред Велигден

Во пресрет на велигденските празници и зголемената побарувачка на јајца, бои за јајца, месо и други прехранбени производи, инспекциските служби на Агенцијата за храна и ветеринарство вршат засилени контроли кај операторите со храна во производството, преработката, дистрибуцијата и продажбата на храна. Со контролите се опфатени маркетите, угостителските објекти, специјализираните продавници за јајца, како и месарниците и зелените пазари. Ќе се проверува дали и колку операторите со храна ги исполнуваат општите и посебните услови за безбедност на храната кои се однесуваат на нејзино чување, одржување на ладниот ланец во транспортот и прометот, како и тоа дали означувањето на храната е во согласност со одредбите од Законот за безбедност на храната и Правилникот за информации поврзани со храната.

Share
Прочитај повеќе

АХВ: Поништени се 31.000 јајца пред Велигден

– Од контролите е констатирано дека дел од операторите со храна извршиле несоодветно класифицирање и означување на јајцата, не поседувале комерцијален документ што ја следи пратката и во промет пуштиле бојадисани јајца во неодобрен објект за таа намена, наведува АХВ.

Share
Прочитај повеќе

Зголемени контроли врз боите за јајца

АХВ исто така апелира граѓаните да купуваат боја за јајца исклучиво од регистрирани производители увозници, која е соодветно означена и декларирана. 

Share
Прочитај повеќе

Засилени контроли на јајцата пред Велигден

Атанасов нагласи дека секоја недоследност во однос на квалитетот на јајцата, граѓаните и компаниите можат да го пријават во АХВ врз основа на што ќе биде спроведена и инспекциска контрола.

Share
Прочитај повеќе

Брзата храна го намалува откупот на јагнешко во Италија

– Италија, но и генерално, другите земји, земаат помалку јагниња зашто младите веќе не сакаат традиционална храна. Трчаат по хамбургери, по суви јадења. Тешко им е да спремаат. И тоа влијае на продажбата, ја намалува. Ист е случајот и со нас, тука, во Македонија. Младите се почесто избегнуваат традиционала и јадат сува храна, смета Аме.

Share
Прочитај повеќе

Овчарите се надеваат на повисока откупна цена пред Велигден

Во моментов трговците нудат од 140 до 145 денари за килограм жива мера, иако нивните пресметки покажуваат дека производствената цена за прва класа јагниња ги чини од 175 до 180 денари за килограм.

Share
Прочитај повеќе