Човечкото невнимание причина за 95 проценти од пожарите, ризик се и високите температури

Пожарите се причина поради која секоја година светот губи шуми, човечки животи, и се соочува со материјални штети.

Share
Прочитај повеќе

Од високите температури загрозени сите земјоделски култури, наводнувањето спас за производството

Екстремно високите и надпросечни температури што ја зафатија земјава се загрозувачки за сите земјоделски култури. Целосно ја дехидрираа почвата, а недостатокот на вода за наводнување дополнително ја влоши состојбата.

Share
Прочитај повеќе

Топлотниот бран ризик и за земјоделството, агрометеоролозите препорачуваат наводнување

Високите температури кои деновиве надминуваат 40 степени, предизвикаа поизразено губење на почвената влага. Агрометеоролозите препорачуваат наводнување, особено на пролетните окопни и индустриски култури

Share
Прочитај повеќе

МТСП: Да се почитуваат препораките за заштита на здравјето од топлотните бранови

Целата територија на нашата држава, како што се посочува во соопштението, ќе биде зафатена со температури од портокалова (алертна) фаза во текот на следните денови почнувајќи од утре до недела.

Share
Прочитај повеќе

Високите температури закана за безбедноста на храната и за здравјето на животните

Најавеното зголемување на дневните температури, кои според метеоролозите во одредени региони ќе надминат 40 степени Целзиусови, ги зголемуваат ризиците од труење со храна и претставуваат потенцијална опасност и за здравјето на животните.

Share
Прочитај повеќе

Нов африкански бран – За викендот и на почеток на следната недела температури близу 40°C

Во текот на следните денови нашата територија ќе биде под влијание на многу топла и стабилна воздушна маса која продира од северните предели на Африка.

Share
Прочитај повеќе

Препораки од АХВ за консумирање на безбедна храна и за заштита на животните во услови на високи температури

За да се спречи појава на труење со храна, неопходно е да се направи правилен избор при нејзина набавка, да се обезбеди соодветен транспорт и услови за чување. Да се води сметка за изгледот, рокот на употреба и соодветното чување, да се купува храна од проверени места каде има услови и каде производите, особено лесно расипливите од животинско потекло се чуваат во разладни уреди.

Share
Прочитај повеќе

Растат температурите – Заштитете ја храната и животните

На прагот сме на летото кога со порастот на температурите се зголемуваат и потенцијалните ризици од појава на труење со храна. Високите температури се потенцијална опасност и за здравјето на животните доколку за нив, навреме не се преземат мерки за обезбедување на доволни количини храна и вода за пиење.

Share
Прочитај повеќе