Водостојот на повеќето реките под просекот за септември

Водостојот на повеќето реки низ државата е под просекот за септември, освен на Вардар кај Демир Капија, Струмица кај Сушево и Бабуна кај Богомила, покажуваат денешните мерења на Управата за хидрометеоролошки работи.

Share
Прочитај повеќе

За 20 сантиметри понизок водостојот на Вардар кај Велес

За 20 сантиметри денеска е понизок водостојот на Вардар кај Велес во однос на вчера. Понизок е водостојот и кај Јегуновце и кај Скопје.

Share
Прочитај повеќе

Зголемен водостојот на речиси сите реки во Македонија

Најголемо зголемување за околу седум пати има кај реката Треска, а скоро двојно е зголемено нивото на Вардар кај Јегуновце и кај Зајчев Рид во Скопје. Двојно е зголемен водостојот и на Пчиња и на Крива Река. Исклучок е реката Сатеска каде водостојот е 17 сантиметри под нормалната кота.

Share
Прочитај повеќе

Зголемен водостојот на Вардар, Брегалница и Црна река

Зголемен е водостојот на Вардар кај Јегуновце, Брегалница кај Берово и Штип и на Црна река кај Новаци во однос на просекот за ноември,  соопшти денеска Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР).

Share
Прочитај повеќе

Нискиот водостој на Охридското езеро може да доведе до последици врз рибниот фонд

Експертите истовремено посочуваат дека рибата поради нискиот водостој излегува на површина и наскоро може да се случи масовно да угинува поради недостаток на кислород.
Проблемот со водостојот на езерото дополнително го усложнуваат неповолните временски околности, односно сушниот период без најави за врнежи.

Share
Прочитај повеќе

Новите врнежи ќе ги покачат водостоите на реките, можно е излевање

Од Центарот за управување со кризи информираат дека новите врнежи дополнително ќе влијаат на водотеците и суводолиците и оти се очекуваат нови покачувања на водостоите, кои поради влажните почви и нивната мала способност да впијат поголеми количини на вода, треба да се внимава на можна појава на локални излевања на сливовите на реките Треска, на Црна Река, на притоките на реките Радика и Црн Дрим, притоките на реката Вардар, реките околу Баба Планина, Ниџе, Кожув и Бабуна.

Share
Прочитај повеќе

Двојно зголемени нивоата на реките

Според УХМР, намалувања се евидентирани само на Црна Река кај Новаци и на Крива Река кај Крива Паланка, додека состојбата на Брегалница кај Берово е непроменета.

Share
Прочитај повеќе