Почна мониторингот на дива коза во НП „Галичица“, првично регистрирана една единка

Два тима на Националниот парк „Галичица“ и Македонското еколошко друштво реализираа активност за следење на диви кози (Rupicapra rupicapra balcanica) на територија на националниот парк. Климент Нанев, соработник за живеалишта и видови во НП „Галичица“, информира дека на теренските активности биле воспоставени трансекти, точки за набљудување, но и дека била забележана само една дива коза, мажјак.

Share
Прочитај повеќе

Календар на ловни денови за засилен санитарен лов на диви свињи на Галичица

Врз основа на Решението за одобрување на ловење на дивеч под заштита и преземени мерки од Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) во однос на појавата на африканска чума кај свињите донесено од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство бр.50-8629/1 од 30.08.2022 година и Решението на АХВ за контролни и заштитни мерки во однос на болеста африканска чума кај свињите бр. 10-2257/2 од 03.08.2022 година и изменте и дополнувањата на ова Решение, Јавната установа Национален парк Галичица донесе ОДЛУКА ЗА ЛОВНИ ДЕНОВИ (КАЛЕНДАР НА ЛОВНИ ДЕНОВИ).

Share
Прочитај повеќе

Испратена екипа за теренско гаснење на пожарот на Галичица

Градоначалникот Константин Георгиески, како што информираат од општина Охрид, рано утринава бил на терен во подножјето на планината Галичица, каде што согласно заклучоците од вчерашниот состанок на Кризниот штаб на Општина Охрид, била испратена првата група која, како што информираат, иамал задача да направи увид на состојбата со пожарот и да делува каде што има потреба.

Share
Прочитај повеќе

Патот преку планината Галичица од утре отворен за сообраќај

Јавната установа Национален парк „Галичица“ соопшти дека прекинуваат градежните активности за реконструкција на коловозот на регионалниот патен правец Р 2332 Царина – спој со Р 1301 Охрид – Свети Наум, така што од утре завршува режимот на сообрајќај којшто беше определен до денеска и патот е слободен за секаков сообраќај.

Share
Прочитај повеќе

Ќе се рехабилитира коловозот на регионалниот пат Ресен-Охрид преку Галичица

На регионалниот пат Р-2332 Ресен – Охрид (преку Галичица) од 24 јули ќе почне рехабилитација на коловоз гребење и асфалтирање, информираат од ЈП Македонија пат.

Share
Прочитај повеќе