Средба на министерот Арјанит Хоџа со амбасадорката на Сојузна Република Германија, Анке Холштајн

Министерот Хоџа потенцираше дека во преговарачкиот процес со ЕУ помошта и искуството на Германија е исклучително значајно за нашата држава, како и за исполнување на препораките од извештајот на ЕК во делот на земјоделството и руралниот развој, фитосанитарната политика и рибарството.

Share
Прочитај повеќе

Во Германија почна најголемиот саем на слатки во светот

На саемот се изложуваат слатки производи, бисквити, грицки, чоколадо и вафли, а оваа година особено се истакнуваат веганските и халал-производите.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Германија е стратешки партнер за извоз на македонските земјоделски производи

-Ние сме одлучни во нашиот план за евроинтеграции, немаме друга шанска и затоа убедени сме дека ќе успееме. Сојузна Република Германија, ни дава голема поддршка за капитални инвестиции и очекувам успешна соработка со нашите пријатели во иднина. Тие се наш стратешки партнер за извоз, токму затоа инвестираме во промоција на македонските производи таму, -истакна Николовски. 

Share
Прочитај повеќе

Германија ја надмина Италија по производство на сладолед во 2017-та

Германија има произведено повеќе сладолед од традиционалниот лидер на пазарот Италија во 2017-та година, се наведува во објавените податоци на Федералната статистичка служба, цитирана од светските агенции.

Share
Прочитај повеќе

Земјоделците во Германија заработуваат од 10 евра на час

Дневницата за берење аспарагус е 150 евра (околу 9.000 денари), работниот ден трае од 8 до 10 часа и имаат пауза во времетраење од еден час. Во недела не се работи.
Во секторот земјоделство се работи напорно и за плата од 10 евра по час бруто, што за поголемиот дел Германци е многу ниска плата, така што тие се незаинтересирани за така напорна, а слабо платена работа.

Share
Прочитај повеќе

Намален извозот и потрошувачката на пиво во Германија

Извозот на пиво во Германија бележи рекорден пад, а продажбата се намалила за 2,5 отсто на 93,5 милиони хектолитри, покажуваат податоците од Сојузната канцеларија за статистика.

Share
Прочитај повеќе