Бачовски: Исплатени 617,6 милиони денари за обележани грла говеда, кози, задржано женско јагне

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој на сметките на 11,785 субјекти исплати близу 617,6 милиони денари за субвенции. Станува бор за исплата на субвенции за фармерите кои имаат обележани грла говеда, кози, а пари на сметките имаат и сите фармери кои  задржале женско јагне

Share
Прочитај повеќе

Шароле ( Sharolais ) говеда

Во однос на застапеноста, таа е на четврто место и изнесува околу 11% од вкупната број на добиток во Франција. Оваа раса се одгледува на голема површина на централна Франција, климата е полу-континентална, а земјата на овие региони е плодна, па пасиштата се богати со трева. Говедата се одгледуваат во рамнините и ридските терени, каде што обработливото земјиште е на надморска височина од 1000 м.

Share
Прочитај повеќе

Министерот Николовски оствари средба со одгледувачите на говеда во Прилеп

Николовски нагласи и дека со новата Програма за директни плаќања, и годинава одгледувачите на говеда со развоен потеницијал ќе добијат за 10 отсто повисоки субвенции. Зголемената субвенција ќе важи за сточарите кои имаат од 10 до 50 грла говеда, а не како лани од 5 до 20 грла.
Во оваа категорија спаѓаат 24% од вкупниот број на одгледувачи на говеда и 42 отсто од добиточниот фонд.

Share
Прочитај повеќе

Повеќе говеда, а помалку живина лани во Македонија

Зголемување за 22,5 проценти има кај бројот на говеда кај деловните субјекти, а намален е бројот на говеда кај индивидуалните земјоделски стопанства, објави Државниот завод за статистика.

Share
Прочитај повеќе

230.000 дози вакцина против „Јазлеста кожа“

Вакцинацијата ќе трае до 31 мај, а се спроведува согласно Годишната програма за здравствена заштита на животните од страна на овластените ветеринарни друштва.

Share
Прочитај повеќе