Од утре делумна забрана за движење во шумите

Делумната забрана за движење во шума, посочуваат од претпријатието, почнува да важи од утре во временски период од 6 до 20 часот и истата ќе трае се до проценката дека е намален ризикот од појава на шумски пожари, односно до нејзино отповикување.

Share
Прочитај повеќе

Се воведува забрана за движење од 22 часот навечер до 5 часот наутро, во цела држава

На денешната седница на Владата донесена е одлука за забрана за движење на населението и на возила од јавен превоз на територијата на Република Северна Македонија, во временски период од 22:00 часот до 05:00 часот наредниот ден, почнувајќи од 10 март 2021 година (среда) до 22 март 2021 година (понеделник).

Share
Прочитај повеќе

Сите земјоделци кои претходно имаат добиено дозволи за движење со назнака „трајни“, истите продолжуваат да важат и во претстојниот продолжен викенд

Земјоделците коишто имаат работни обврски на своите земјоделски површини на фармите, а кои се наоѓаат во атарот (место на живеење) на селото во коешто живеат, можат да се движат за време на забраната за движење, исклучиво заради извршување на работните активности без да вадат дозволи за движење.

Share
Прочитај повеќе

Од денеска престанува да важи одлуката за забрана и посебен режим на движење – Останува задолжителното носење заштитна опрема, миење на раце и одржување на потребната дистанца

Потребно е задолжително носење на заштитна опрема, често миење и дезинфицирање на раце, како и одржување на потребната физичка дистанца од 1,5 до 2 метри. Само преку почитување на овие мерки, ние може да го заштитиме нашето здравје и здравјето на најблиските. Од сите нас зависи успешното справување со коронавирусот.

Share
Прочитај повеќе

Илиевски: ПЕ МЗШВ Битола работи во интерес на потребите на земјоделците

ПЕ МЗШВ Битола работи во интерес на Вашите потреби. Секој работен ден од 8 : 30 до 13 : 30ч. во просториите на подрачната единица или на pe.bitola@mzsv.gov.mk тел. 047/237-419 можете да се информирате кои се условите на движење за време на полицискиот час за потребите на Вашите земјоделски активности.

Share
Прочитај повеќе

Насоки за движење во полициски час за земјоделците

Барањата се доставуваат по телефон или на е-маил преку подрачната единица на МЗШВ (која мора да провери дали барателот е запишан во регистарот на земјоделски стопанства и дали во стопанството има лице помладо од 67 години.

Share
Прочитај повеќе

МЗШВ: Земјоделците ќе можат да ги извршуваат своите работни активности на земјоделските површини и фарми кои се наоѓаат во атарот на своето село, останатите ќе треба да вадат дозвола за движење

Земјоделците што имаат работни обврски на своите земјоделски површинии на фармите, а кои се наоѓаат во атарот на селото во коешто живеат, можат да се движат за време на забраната за движење, исклучиво заради извршување на работните активности без да вадат дозволи за движење.

Share
Прочитај повеќе

Владата донесе дополнителни ограничувања на движењето на граѓаните

Дополнително, Владата донесе одлука да се забрани движењето на граѓаните над 67 години од 11:00 часот до 05:00 часот следниот ден.

Share
Прочитај повеќе

Поради појавата на шумски пожари од вчера се воведе забрана за движење во шума и шумско земјиште

За непочитување на оваа забрана на физички лица кои се
затекнати да се движат во шума и шумско земјиште, согласно член 106 Законотза шумите ќе им се изрече глоба од 1.500 до 2.000 евра во денарска противвредност.

Share
Прочитај повеќе