Снег на планините во дебарско, сообраќајот се одвива по влажни коловози

Во поширокиот дебарски регион снег има на планините, а поради дождот, присутен во изминатите денови има појава на мали одрони на влажните коловози, поради што се препорачува внимателно возење.

Share
Прочитај повеќе

Во Дебарско есенската сеидба реализирана 80 отсто

Земјоделците од подрачјето на општините Дебар и Центар Жупа, досега реализирале околу 80 отсто од планираните есенски сеидбени работи.

Share
Прочитај повеќе

Почнаа жетвените активности во Дебарско

– Иако е сеуште рано да се зборува бидејќи сме на самиот почеток на  жетвата, сепак, очекуваме земјоделците да остварат добри приноси. Од досега ожнеатите 10-на хектари приносите се 2.000 – 3.000 килограми по единица хектар, изјави Арбен Муладаути, овластен раководител на Подрачната единица на Министерството за земјоделство.

Share
Прочитај повеќе

Пчелари од Малта во посета на дебарскиот регион

-Заедно со другите пчелари ги запознавме со активностите на пчеларските друштва, локациите каде најчесто ги поставуваме пчелните сандаци, производството и секако заштитата на здравјето на пчелите, како и влијанието на временските услови врз самото поризводство, изјави Петревски, кој со пчеларство се занимава речиси пет децении.

Share
Прочитај повеќе