Во Дебарско реализирани 30 отсто од пролетната сеидба

Земјоделците од подрачјето на општините Дебар и Центар Жупа, досега реализирале 30 отсто од планираните пролетните сеидбени работи.

Share
Прочитај повеќе

Голема количина мазут се излеа на брегот на Дебарското Езеро

На брегот на Дебарско Езеро, на делот кај месноста „Венец“, излеана е поголема количина мазут. На оваа, како што ја оценуваат кафастрофа, најпрво алармираа спортските риболовци, кои секојдневно се на брегот на езерото.

Share
Прочитај повеќе

Надминат проблемот со откупот на дебарските јагниња

Проблемот со откупот на јагнињата од дебарскиот регион е надминат, информираше градоначалникот на Дебар, Хекуран Дука, кој раководи и со општинскиот Оперативен штаб.

Share
Прочитај повеќе

На 300 хектари ќе се садат новите пролетни култури во Дебарско

– Од вкупно планираните површини, 180 ќе бидат засеани со житни култури, од кои 165 со пченка, 10 со пролетен јачмен и 5 хектари со овес. Што се однесува до градинарските култури тие ќе се најдат на 40 хектари, главно пипер, домати, кромид и бостан. Останатите 75 хектари ќе бидат засеани со фуражни култури, односно 50 со луцерка и 25 други фуражни култури, изјави Арбен Муладаути, овластен раководител на Подрачната единица на МЗШВ во Дебар.

Share
Прочитај повеќе