Најодговорно ги отфрламе изнесените дезинформации и полувистини во врска со извозот на огревно дрво

Вчера, во просториите на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ), се одржа прес-конференција во врска со изнесените дезинформации и полувистини објавени во некој од медиумите.

Share
Прочитај повеќе

АХВ со демант: Кај вработените кои биле Италија потврдено е отсуство на вирусот

Од страна на вработените, доброволно, иако не доаѓаат од земји/региони каде тогаш имало присуство на болеста, направени се лекарски прегледи со кои е потврдено отсуство на вирусот, односно потврдено е дека тие се здрави.

Share
Прочитај повеќе

Нема небезбедна вода на македонскиот пазар

АХВ: Како одговорна институција за контрола на безбедноста на храната, вклучително и за пакуваната  и водата која ја користат граѓаните од јавните водоснабдителни системи, ја информираме јавноста дека водата е безбедна и таа редовно се контролира.

Share
Прочитај повеќе

АХВ повторно со демант

Потврда за посветеноста во работата на АХВ е фактот дека токму минатата година, не е евидентирано ниту едно труење со храна кое завршило со болничко лекување, токму за временскиот период за кој Трипуновски, вчера и денес, неаргументирано ја обвинува Агенцијата за несовесно работење.

Share
Прочитај повеќе

АХВ: Македонските граѓани јадат безбедна храна

Минатата година и во посочениот временски период, од увоз и од домашното
производство и промет, земени и лабораториски биле испитани биле вкупно 6929
мостри само од храна од животинско потекло. Дополнително од увоз испитани се и 376
мостри од храна од животинско потекло, храна за животни и нус производи од
животинско потекло.

Share
Прочитај повеќе

Демант од МЗШВ: Секој млад земјоделец што ќе ги исполни условите ќе добие неповратна финансиска поддршка до 20.000 евра

Потребната сума за исплата на сите што ќе ги исполнат условите ќе биде обезбедена. МЗШВ и Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, ги уверува земјоделците, дека секој млад земјоделец од 18 до 40 години, којшто ќе ги исполни пропишаните критериуми во мерката, ќе добие неповратна финансиска поддршка до 20.000 евра.

Share
Прочитај повеќе

Демант од МЗШВ

Од страна на мултинационалната компанија „Алијанс Уан Македонија“ со седиште во Кавадарци, од Бугарија е увезен суров необработен тутун  од  тип  ,,Катерини“ во износ 469.033 килограми и суров  необработен тутун  од тип  ,,Крумвоград“ во износ од 501.506 килограми.  Овие  количина  тутун, се преработени во капацитетите на оваа компанија во Кавадарци и се извезени на интернационални светски компании кои што произведуваат цигари.

Share
Прочитај повеќе

АХВ: Нема увозен мед од Кина во државата

Агенцијата за храна и ветеринарство најостро ги демантира наводите на претседателот на Пчеларски сојуз на Македонија, Менде Трајковски, кој во изјава за медиумите неосновано тврди дека македонскиот пазар е преплавен со фалсификуван неквалитетен мед по потекло од Кина и дека истиот се продава во маркетите.

Share
Прочитај повеќе

АХВ ги демантира наводите во соопштението на „Коалиција против ГМО“

АХВ е надлежна за уредување на легислативата и контролата на ГМО храната и ГМО храната за животни, но, не и за одобрување и пуштање во промет на ГМО семињата, ниту за култивацијата и одгледувањето на култури кои се генетски модифицирани. АХВ не е надлежна институција ниту за контрола на влијанието на овие генетски модифицирани култури врз животната средина и врз диверзитетот во природата.

Share
Прочитај повеќе

АФПЗРР: Средствата се наменети за набавка на хардверска и мрежна опрема за доопремување и унапредување на условите за работа

-Со оваа набавка која ни се овозможува со средства од ЕУ, треба да се забрза обработката на апликациите и барањата и по Националните и по ИПАРД Програмата, за да се овозможи поголема искористеност на средствата кои ни се дадени на располагање. Во врска со бројот на вработени ве информираме дека во АФПЗРР, моментално работно се ангажирани вкупно 222 вработени, велат од АФПЗРР.

Share
Прочитај повеќе