На пет ловишта во делчевско почна сезоната на крупен дивеч

На вкупно пет ловишта во делчевско денеска официјално почна сезоната на крупен дивеч. Ловџиите од делчевскиот регион посакуваат и годинава да им се повтори претходната ловна сезона, која беше богата со дивеч и кога беше отстрелан див вепар капиталец од над 180 килограми.

Share
Прочитај повеќе

Започна постапката за доделување концесија на дивечот во 10 ловишта во државата

Владата на Република Македонија на вчерашната седница ја започна постапката за доделување на концесија на дивечот во 10 ловишта во ловните реони Кичево, Скопје, Неготино, Кавадарци, Берово и Струга.

Share
Прочитај повеќе

МЗШВ работи за унапредување и развој на ловството во Република Македонија

-Наша цел е унапредување на политиките на ова поле, и токму кон тоа работиме. При креирањето на политиките оваа Влада ги вклучува сите засегнати страни. Во таа насока, одржав средба со претставници од Ловечката федерација на Република Македонија со цел да ги слушнам нивните предлози и идеи за развој на ловството во Република Македонија, – истакна министерот Николовски. 

Share
Прочитај повеќе

Во црниот дроб на дивечот утрврдени големи концентрации на кадмиум, олово и жива

– Во црниот дроб на дивечот, посебно кај дивата свиња, дивите птици и зајакот, утврдени се поголеми количини олово, кадмиум и жива поради што се препорачува овој орган да не се консумира. Особено ова важи за ловџиите кај кои, традиционално, по ловот, најпрво се јаде црниот дроб како вид гоштевање, нивно и на семејството – истакна Атанасов.

Share
Прочитај повеќе