Поради глад дивите свињи сѐ почесто ги посетуваат селата во Кичевско

Сѐ поголемиот дефицит на храна и нивната сѐ поголема бројност во природата, придонесоа дивите свињи во повеќе села во Кичевско да се шетаат среде бел ден

Share
Прочитај повеќе

Зголемено присуство на диви свињи во повеќе села во Кичевско

Последните триесетина дена во повеќе села од јужната регија во Кичевско, зголемен е бројот на диви свињи. Дивите свињи претежно во чопор, во повеќе наврати се видени и близу домовите на селаните.

Share
Прочитај повеќе

Димковски : Се преземаат сите превентивни мерки за заштита од појава на Африканска чума

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски,  преку  прес конференција ја извести јавноста дека заради превенција од појава на „Африканска чума“ издадено е  Решение за предвремено отпочнување на ловната сезона на лов на  дивеч под заштита.

Share
Прочитај повеќе

Домашните свињи не се болни од трихинелоза

Досега нема пријавен ниту еден случај на трихинела кај домашни свињи кои се испитуваат во кланица, односно месото кое минува низ кланиците и се пласира на пазарот е безбедно од аспект на оваа болест. Кај луѓето, оваа болест за последен пат е утврдена во 2008 година.

Share
Прочитај повеќе