Доделени договори за вински промотори, се засилува промоцијата на македонското вино

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски денеска ги додели седумте договори за ангажирање вински промотори. Задача на винските промотори ќе биде домашна и меѓународна промоција на над 120 македонски винарии, преку социјалните мрежи.

Share
Прочитај повеќе

Денеска ќе се доделат договори за мерката Рурална жена

Денеска со почеток во 12:30 часот, во Клубот на пратеници ќе се одржи настан по повод доделување договори за мерката Рурална жена.

Share
Прочитај повеќе

Во Штип се потпишаа 216 договори за нови 503 ха државна земја

Министерот Љупчо Николовски, вчера беше во Штип. Во овој регион се потпишаа договори за доделување на нови 503 хектари земја од последните два јавни повици. Дел од договорите вчера и лично им се доделија на земјоделците.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Со правична распределба кај вистинските земјоделци го ставаме во функција целокупното земјоделско земјиште

-Потпишани се 900 договори, тоа е огромна бројка на склучени договори со кои ќе се стави во функција земјоделско земјиште од неколку илјади хектари низ целата држава, во различни региони. Околу 500 хектари, се овде во Прилеп, за кои се склучени 232 договори, истакна Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Министерот Николовски утре ќе ги додели првите договори за закуп на земјоделско земјиште

Утре, (среда) 02.02.2022 година, во Прилеп, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, ќе ги додели првите договори за закуп на земјоделско земјиште.

Share
Прочитај повеќе

Вчера во Ресен доделени 7 договори преку Ипард програмата за набавка на приклучна земјоделска механизација

Со помош на  средствата од ИПАРД 2 програмата сериозно го модернизираме домашното земјоделство, ги намалуваме производните трошоци, но, и работните часови на нива, а домашното производство станува поконкурентно“ изјави Бачовски.

Share
Прочитај повеќе

Центрите за развој на планските региони, ги потпишаа договорите по јавниот повик за капитални инвестиции

Со помош на овие средства, Центрите имаат можност да реализираат инвестиции за подобрување на руралната патна инфраструктура преку изградба и реконструкција на пристапни патишта во подрачја со интензивна земјоделска дејност. Финансиската поддршка ќе се искористи за израмнување, проширување и тампонирање на пристапните патишта до земјоделските површини.

Share
Прочитај повеќе

АФПЗРР: Договорите за реализација на инвестицијата престануваат да течат за време на вонредната состојба а ќе продолжат да течат по истекот на траењето на вонредната состојба

Извршувањето на контроли на лице место на договорите за финансиска поддршка, кои истекуваат или ќе истечат за време на траењето на вонредната состојба, да се одложат и да се продолжат за 60 дена по престанокот на траењето на вонредната состојба.

Share
Прочитај повеќе

Во Свети Николе, се склучија вкупно 150 договори за државно земјоделско земјиште под закуп до и над 3 хектари

За јавниот оглас до 3 хектари се склучија 86 договори со земјоделци, за вкупно 206 хектари. За јавниот оглас над 3 хектари се склучија 64 договори за вкупно 800 хектари.

Share
Прочитај повеќе

Потпишани договорите од вториот повик за млади земјоделци, од следната година поддршката се зголемува на 20.000 евра

Денеска започна потпишувањето на договорите за мерката „Помош за млади земјоделци за започнување на земјоделска дејност“. Финансиската поддршка за оваа мерка е до 10.000 евра во форма на грант.  Вкупно се потпишуваат 102 договори.

Share
Прочитај повеќе