Креирани се нови сорти на домати кои лечат висок крвен притисок и Паркинсонова болест

Јапонските научници од компанијата Sanatech Seed Co. и универзитетот Tsukuba развија нова сорта на домати со користење на генетски инженеринг.

Share
Прочитај повеќе

Доматите – чувари на здравјето

Доматите се состојат од 94 проценти од вода, богати се со витамини Ц, Б1, Е и К, како и фолити и калиум, што има корисен ефект врз крвните садови и срцевиот мускул, па затоа е оправдано да се верува дека редовното консумирање домати го намалува ризикот од мозочен удар и срцев удар.

Share
Прочитај повеќе

Градинарските култури во Струмичко се откупуваат по рекордно високи цени

Кромидот, младиот компир, доматите, цвеклото и лутите пиперки во Југоисточниот регион на државата се откупуваат по рекордно високи цени.

Share
Прочитај повеќе

Домати увезени од Албанија и Италија со опасни пестициди откриени на пазарите во Атина

Грчките власти повлекле од пазарите за овошје и зеленчук во Атина 4,6 тони домати увезени од Албанија и од Италија, поради големо присуство на опасни пестициди.

Share
Прочитај повеќе

Македонија 27-ма по извоз на домати во светот, 33-та по извоз на лубеници

Минатата година земјава извезла домати во вредност од 17,1 милион долари што е 0,2 од светскиот извоз, а извозот на лубеници достигнал 2,9 милиони или, исто така, 0,2 процента од светскиот извоз.

Share
Прочитај повеќе

Променливи откупни цени на градинарските култури во Струмичко

– Покрај доматите, добра цена има и зелената пиперка од сортата „куртовска капија“, која се откупува 25 денари за килограм. Цената на краставиците се движи од 15 до 20 денари, а зелката се откупува од осум до 10 денари за килограм, вели Благој Витанов, откупувач од Струмица.
 

Share
Прочитај повеќе

До 15 јули ќе се откупат околу 500 тони домати

-Како ресорно министерство и во следниот период ќе го следиме откупот на домати и ќе делуваме континуирано во делот на интервенциите и решавање на проблемите во земјоделството, тогаш кога ќе биде потребно, истакна министерот Николовски. 

Share
Прочитај повеќе

Интервентна субвенција од 4 денари за предадени домати во преработувачки капацитети

На овој начин со постоечката дополнителна субвенција за предаден зеленчук во преработувачки капацитети од 3 денари за килограм, производителите на домати ќе добијат вкупно 7 денари субвенција за предадени домати во регистрирани преработувачки капацитети. Одлуката се очекува да биде донесена следната недела на седница на Влада. Ваквата одлука ќе важи за сите земјоделци кои ќе го предадат доматот во преработувачките капацитети до 15 јули годинава.

Share
Прочитај повеќе

МЗШВ договара вишокот домати да го откупат домашните преработувачи

Почетната откупна цена на доматите беше 25 до 30 денари за килограм, а сега е 10 до 15 денари за килограм. Со цел да им се излезе во пресрет на земјоделците, МЗШВ веќе е во комуникација и договара, вишокот на домати да го откупат домашните преработувачките капацитети, наведува Министерството.

Share
Прочитај повеќе

Површините под домати преполовени

– Во пластениците се уште има домати, а нема интерес за нив. Откупната цена на квалитетните домати е 15 денари за килограм, а обвинувањата дека оваа градинарска култура се откупува за пет денари за килограм се однесуваат на неквалитетното производство, на кое местото не му е на пазарот, туку во преработувачките капацитети, вели Коце Божиков, земјоделец од село Дабиле.

Share
Прочитај повеќе