Дали знаете што е шумско пилешко?

Шумско пилешко (Laetiporus Sulphureus) или, како што обично се нарекува, жолто пилешко или жолт леб, е релативно честа печурка.
Според некои автори, печурката има вкус како пилешко бело месо.

Share
Прочитај повеќе

Еколошко сузбивање на штетници

Современите истражувања ги потврдија исклучителните својства на ова дрво, што се почесто го прави дрвото Неем клучна состојка во козметичките препарати и лековите. Неем содржи алкалоиди и лиминоиди со многу лековити својства. На пример, една од лиминоидите, азадирактин, се покажал како успешен при користењето како пестицид или инсектицид. Азадирактин е активна состојка на многу биолошки инсектициди, која делува како регулатор за растот и ја намалува плодноста на  женките од штетниците инсекти. Како што влегува во телото на инсектот, азадирактинот го блокира правилното функционирање на хормоните, што резултира со  тоа што инсектот повеќе не сака да јаде, лета, да се пари, ниту да положува јајца.

Share
Прочитај повеќе

Производство и продажба на шумски сортименти, сеча на дрва и услуги во шумарството, трето тримесечје од 2018 година

Зголемување на шумското производство е забележано кај трупците од листопадни видови,  друго обло дрво од листопадни видови, просторно дрво од иглолисни видови и кај огрeвното дрво од иглолисни и листопадни видови.

Share
Прочитај повеќе

Умебоши-PRUNUS MUME цвет и дрво што пленат со убавина

Цвета сега во моментов во ЈАНУАРИ до средината на ФЕВРУАРИ, како симбол на крајот на зимата и почетокот на пролетта.

Share
Прочитај повеќе