Лебот во Норвешка се продава за 3 евра

Лебот дефинитивно е најскап во Норвешка (3 евра), Луксембург (2,20), Данска (2 евра), на Исланд (2 евра), во Австрија (1,7 евра).

Share
Прочитај повеќе

Главни карактеристики на Европскиот модел на земјоделството

  Глобализацијата на Светската трговија, зголемените барања на потрошувачката кон квалитетот на храната , грижата за чување на животната средина и ширењето на ЕУ станаа нови предизвици за европското земјоделство. Пред повеќе години центарот на европската земјоделска политика се помести од пазарни регулации кон целна поддршка, во одговор на зголемените општествени барања, односно прехранбена сигурност, квалитет на храната, ширење на асортиманот, благосостојба на животните, квалитет на животната средина и зачувување на селскиот амбиент. Тоа покажува дека времето на напори за зголемување на продукцијата е одамна одминато и дека денес европското општество има други очекувања од земјоделството.

Share
Прочитај повеќе

Во ЕУ годишно се произведуваат околу четири милиони тони чоколадо

Годишно во Европската Унија се произведуваат околу четири милиони тони чоколадо вредно 18,3 милијарди евра, а најголеми производители се Германија и Италија.

Share
Прочитај повеќе

Европол: Од пазарите отстранети 3.600 тони опасна храна

Во рамки на истрагата „ОПСОН“ биле конфискувани големи количества расипано месо, хемиски обоена туна и шверцувано адаптирано млеко за бебиња. Истрагата траела четири месеци, односно од декември 2017 до март 2018 година, а била спроведена во 67 држави.

Share
Прочитај повеќе