Забранет увоз на 27 тони компир во БиХ од Египет, поради присуство на бактерии

Федералната управа за инспекциски работи на Босна и Херцеговина во текот на редовниот преглед на граничниот премин Горица забранила увоз на 27.000 килограми консумен компир со потекло од Египет поради присуство на бактерии.

Share
Прочитај повеќе

Министерот Николовски во Каиро: Договорени конкретни активности за унапредување на економската и трговската соработка со Египет во областа на земјоделство

Од страна на египетскиот министер за земјоделство беа назначени лица кои ќе бидат членови на работната група, а од МЗШВ до Египет ќе бидат испратени имиња на членови од Република Северна Македонија. Исто така од страна на МЗШВ до Египет ќе биде испратен пополнет Прашалник за анализа на ризик при увоз на јаболка од РСМ во Египет, од аспект на употреба на заштитни средства.

Share
Прочитај повеќе

Николовски оствари средба со министерот за земјоделство на Египет, со главен акцент за извоз на македонското јаболко во Египет

-Во последните години неколку египетски компании покажаа интерес за увоз на македонското јаболко. Затоа, на состанокот го отворивме и прашањето за укинување на царинската стапка од 40 % за македонското јаболко, која го прави неконкурентно на пазарот во Египет. Разговаравме и за увоз на земјоделски производи од Египет кои се атрактивни за пласман во Македонија, истакна Николовски. 

Share
Прочитај повеќе

Министерот Николовски најави интензивирање на трговската размена со Египет

-Разговаравме за интензивирање на соработката во трговската размена помеѓу двете земји, особено за извоз на јаболка во Египет, рече Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Извоз на македонски производи во Египет и продлабочување на соработката

Очекувам наскоро Македонија да ја посети и бизнис делегација од Египет со цел продлабочување на соработката и привлекување на нови инвестиции во областа на земјоделството”- истакна Николовски.

Share
Прочитај повеќе