Собранието го донесе ребалансот со поддршка од 470 милиони евра за влијанието од кризата

Неговото носење ја отвора можноста за реализација на четвртиот пакет мерки од 470 милиони евра, насочени кон граѓаните и економијата.

Share
Прочитај повеќе

Новите економски закони што стартуваат од денеска

Новина од денес има и во давачките за увоз на возила. За возила до 10 илјади евра износот на данок ќе се пресметува според издувните гасови, односно според емисијата на ЦО2.

Share
Прочитај повеќе

Прва средба на ко претседателите на македонско-руската Меѓувладината Комисија за трговско- економска и научно – техничка соработка

На средбата се разговараше за повеќе теми меѓу кои и за неискористениот потенцијал во економската соработка. Димковски и Груздев, се договорија да бидат проучени можностите за реализирање на конкретни иницијативи и заеднички проекти.

Share
Прочитај повеќе

Промоција на добри практики за зелена економија

Презентацијата е дел од  проектот GEAR-Green Economy for Advanced Region, финансиран од Европската унија.  Проектот е фокусиран на подобрување на капацитетите на граѓанските организации од регионот кои се активни во секторот животна средина и клима за да ги застапуваат и промовираат концептите на зелена економија и зелено претприемништво.

Share
Прочитај повеќе

ЈАВЕН ПОВИК за субвенции за туристички цели на селски домаќинства

Субвенционирањето ќе се врши преку кофинансирање до 60% од докажаните трошоци, но не повеќе од 200.000 денари, за трошоци настанати во периодот од 01.01.2018 година до крајниот рок на аплицирање.

Share
Прочитај повеќе

Пчеларството може да биде сериозен бизнис

Пчеларството економски ќе се исплати многу повеќе и може да стане сериозен бизнис доколку се отстранат техничките недостатоци во овој сектор. Според експертите, потребен е селектиран репроматеријал, матици и роеви, медоносни растенија и селидбено пчеларење.

Share
Прочитај повеќе