ПОЧНУВА ЕСЕНТА

Есента во земјава и на северната хемисфера почнува вечер во 21:21 часот. Во исто време на јужната полутопка на Земјата ќе настапи есента.

Share
Прочитај повеќе

Кога е подобро да се засадат малини, во есен или во пролет?

Есенското садење дава најдобри резултати, бидејќи засадените садници обично се влажни   а коренот се развива за време на топлите зимски денови. Есенското садење е далеку подобро од пролетното, а садењето малини во доцната пролет може да биде неповолно. Садниците мора да бидат високи најмалку 30 см.

Share
Прочитај повеќе

Збогум лето, денес почнува ЕСЕН!

Ова годишно време ќе трае до 21 декември, кога настапува зимата.

Share
Прочитај повеќе

Есенски активности во Вашата градина

Доколку го наѓубрувате тревникот еднаш годишно, тогаш најдобро е тоа да го направите на есен. Тоа е поради тоа што со опаѓањето на температурата се забавува растот на тревата, но тревните корења и понатаму растат забрзано.

Share
Прочитај повеќе

Високите температури негативно влијаат врз земјоделството

-Во септември и октомври просечно врнат по 80 до 105 литри на метар квадратен, а оваа година во Скопје наврнаа најмногу 16 литри, во Битола 4, а во Штип 1 литар. Отстапувањата се големи. Влага во подлабоките слоеви на почвата има, но не и во површинските, а баш тука е потребна, истакнува агрометеорологот Ангелко Ангелески од УХМР.

Share
Прочитај повеќе